مدیر "انتشارات نارنج " در گفتوگو با فرهنگ "اقتصاد":
فرهنگ کتابخوانی در کشور بایستی توسط دستگاههای مسوول، نهادینه شود
گفتوگو:جلال بهمنی
مبحث مطالعه وکتابخوانی و تأثیرات شگرف آن برزندگی طیف وسیعی از انسانها برکسی پوشیده نیست؛ بویژه اگر این انس و الفت با فرهنگ مطالعه وکتابخوانی از دوران کودکی نضج بگیرد درشخصیت و نگرش آن بر سایر امور زندگی در دوران بزرگسالی بسیار ارزنده وکاربردی و مفید خواهد بود.
درانطباق با این موضوع نیز بسیاری از اندیشمندان و روانشناسان معتقدند که اساس و زیربنای شخصیت انسان در سالهای اول زندگی وکودکی پایه گذاری میشود چه مطلوبتراینکه فرهنگ مطالعه و پژوهشگری عجین شده باشد.
اندوخته های مادی ومعنوی در این دوران تأثیر عمیق وبسزایی بر آیندهی زندگی افراد یک جامعه دارد. بنابراین اگر مطالب خواندنی مفید و سازنده از همان سنین کودکی وعنفوان جوانی از طریق مراکز فرهنگی وآموزشی وحتی بسترسازی فرهنگی درترویج وتشویق به مطالعه نهادینه شود آنها با فراگیری و آموزش راه و رسم زندگی و نحوه صحیح و منطقی درمواجه با مشکلات فردی و اجتماعی خود را خواهند آموخت و تحقق این امر از طریق مطالعه کتابهای آموزنده امکان می یابد و درنتیجه به رشد و تعالی انسانی خود خواهند رسید.
بااین تفاسیربه منظور ترویج فرهنگ مطالعه و تشویق کتابخوانی و همچنین معرفی و تقدیر دست اندرکاران حوزه نشر و تولید و توزیع و همچنین پدیدآورندگان کتاب ؛پایگاه خبری-تحلیلی فرهنگ اقتصاد درصدد تهیه سلسله مصاحبه و گزارش از این قشر تلاشگر و خدمتگزار به اعتلای آثار فرهنگی و هنری چاپ و توزیع کتاب می باشد. برهمین اساس به سراغ یکی از ناشران خوشنام،پرتلاش و صاحب نام درحوزه چاپ و نشر کتاب کودک رفتیم؛ کاوه کرباسی مدیر “انتشارات نارنج “با تاسیس این انتشارات درسال۱۳۷۴ تاکنون کتابهای متعددی درزمینه کودکان و نوجوانان چاپ و منتشرنموده است، انتشارات نارنج با چاپ و نشر عناوین متعدد کتاب های آموزشی،علمی و جذاب و سرگرم کننده؛ لحظات شیرینی از حظ فراگیری و لذت آموختن و دانش افزایی را برای کودکان و نوجوانان این مرز به ارمغان آورده است. آنچه درپی می آید حاصل این گفتوگو با مدیرانتشارات نارنج است.
کتابخوانی ؛ زمینه ساز اندیشه و خلاقیت کودکان و نوجوانان
کاوه کرباسی ضمن معرفی نشرنارنج ازاهداف عالی خود درمورد پرداختن به صنف ناشری و نشر کتاب کودک و نوجوانان و همچنین فرهنگ ارزنده مطالعه و کتابخوانی افزود: انسانها برای دستیابی به یک زندگی سعادتمندانه و خردمندانه توام با رشد و تعالی مادی و معنوی بالاخص از دوران کودکی و خردسالی نیازمند فراگیری مهارتها،کسب بینش و آگاهی هستند؛ باید اذعان داشت: آموختههای دوران کودکی و نوجوانی پیشنیاز زندگی فردای روشن بزرگسالی است.
وی افزود:کودکان راه صحیح و درست زندگی کردن و همچنین خوشبختی وکامیابی فردای زندگی خودشان باید امروز بیاموزند و تحقق این امر زمانی مسیر خواهد شد که فرهنگ پژوهش و مطالعه وکتاب خوانی بعنوان فرهنگی غالب وچیره درتمامی مراحل رشدونمو کودکان قرارگرفته باشد.در این مسیر و درگام نخست بسترسازی از نهاد خانواده و کودکان ارکان اصلی آینده سازان اجتماع آغاز می شود.
لذا براین اساس بنابر رسالت فرهنگی که برخود قائل بودم؛ درزمینه نشرکتاب کودکان ونوجوانان که بعنوان سرمایه های ارزشمند کشور عزیزم هستند؛ فعالیت فرهنگی و پژوهشی خود را آغاز نمودم.
مدیر انتشارات نارنج نهادینه شدن فرهنگ مطالعه وکتابخوانی را زمینه ساز اندیشه ورزی و تفکر و تامل و همچنین زمینه ساز بروزخلاقیت کودکان و نوجوانان برشمرد وگفت: مطالعه و کتابخوانی در زمینه های مختلف منجر به توسعه فکری و اندیشه ای کودکان می شود و همچنین منجر به ارزشمندی شخصیتی و ارتقاء حرمت نفس و کمال گرایی را درآنها تقویت می شود.
وزارت ارشاد حمایت خاصی از ناشران در شرایط کرونایی نداشته است
کرباسی در توضیح حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد دردوران بحران کرونا از ناشران گفت:متاسفانه تحمل و گذر از پاندمی کرونا برای اکثر صنوف به سختی و مرارتهای بسیاری به همراه بوده و صنف ناشران نیز از این گزند مخرب مبرا نبوده و چه بسا بسیاری آسیب و خسارت فراوان جبران ناپذیری دیده اند و در این اثنا ارگان های متولی مربوطه بخصوص وزارت فرهنگ وارشاد که تاکنون ازطرف آنها هیچ کمک خاصی نداشته ایم و تحمل این دوران برای ما و سایر ناشران همکار نیز بسیار دشوار بوده و همچنین سایر همکاران بخش های دیگر نشر وچاپ و توزیع کتاب که شرایط بسیارسخت ودشوار وملال آوری داشتند و برای ما گذر از این بحران بسیار شوک آور و زیانبار بوده است.
این فعال چاپ و نشر اشاره داشت:البته در موارد استثنایی؛ ناشرانی که از رانت های دولتی استفاده می کنند و یا سهمیه کاغذ می گیرند و یا تسهیلات خاصی دارند و شرایط آنچنان سختی نداشتند درحال حاضر نیز بعد از دوران پسا کرونایی ما شاهد این موضوع که این فضا نیز مجددا باعث رکود کار شده و شایان ذکر است تحمل این وضعیت خیلی از ناشران چاپ کتاب را به طور کامل تعطیل و متوقف نموده است و بقیه که کار میکنند در حد خیلی معدود و به صورت دیجیتالی کتاب چاپ می کنند تا مجوزشان باطل نشود.
وی اعلام داشت:معمولا در اکثرکشورهای پیشرفته برای امور فرهنگی کمک ها و مساعدتهای فراوانی درجهت حمایت مادی معنوی از ناشران و پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری می شود زیرا امور فرهنگی که چون سودآوری کمی دارد؛ برای تداوم به کارشان نیازمند کمک های دولتی و این امر از طرف دولت ها به منظور حمایتها و فرهنگ سازی بین مردم جامعه و ارج گذاری به آثار فرهنگی و هنری و چاپ و نشرکتاب است که انجام می دهند.
وی درادامه افزود: متاسفانه درکشورما در دولتهای قبلی و فعلی هیچ وقت حمایتهای لازم و راهبردی از ناشران انجام نشده است مثلا علیرغم درخواستهای متعددی که ما از اتحادیه ناشران داشتیم در خصوص تخصیص کاغذ به ما! آنها هم هنوز حتی یک برگ کاغذ به ما ارائه نکردهاند! ناشران بالاجبار در این شرایط سخت بحران کرونا کاغذ را از بازار آزاد با پرداخت مبالغ خیلی سنگین تهیه میکنند.
عدم حمایت از ناشران منجربه کساد این صنعت شده است
وی ضمن اشاره به بی توجهی مسوولین و متولیان امور فرهنگی دراین شرایط سخت نتایج منفی آن را چنین برشمرد وگفت: متاسفانه ازآثار تبعات منفی این بی مهری که در جامعه کاملا محسوس است باید یادآور شد بسیاری از کتاب فروشی ها بسته شده اند و یا خیلی از همکاران دیگر دست از کار کشیدند و منتظر بهبود اوضاع کار و امور صنفی خود هستند.
وی افزود:البته در برخی مقاطع طبق برخی از آمارها تعداد کتاب های به فروش رفته در دو سال گذشته که دوران کرونا بوده به طور نسبی افزایش داشته نسبت به سالهای قبل تر و این موضوع نشانگر این بوده که در دوران کرونا و به نوعی نیمه تعطیل بودن نسبی برخی از مشاغل؛ افراد اوقات فراغت و مجال بیشتری برای مطالعه داشتند و شاهد این ادعا ! ابراز رضایت برخی از کتابفروشی ها از بالاتر رفتن تیراژ کتاب ها و که تجدید چاپ کردند.
وی در ادامه گفت:امیدوارم این روند ادامه داشته باشه و با ازسرگیری شروع کار مدارس و دانشگاه ها و مراکز فرهنگی سرانه مطالعه بالاتر برود که این امرجای بسی خوشحالی و خوش اقبالی است.
برگزاری نمایشگاه کتاب باعث رونق صنعت چاپ و نشر می شود
وی درخصوص برگزاری نمایشگاه های کتاب و مزایای آن گفت:طبیعتاً نمایشگاه یک رویداد فرهنگی بزرگ ارزنده است که در هر سال یکبار اتفاق می افتد و برگزار می شود و این شور و حال خود نمایشگاه و نمایش و عرضه کتابهای تازه چاپ شده بسیار مطلوب و مفید است و می تواند تاثیر بسیارمثبتی بر رونق کسب کار فرهنگی،ترویج فرهنگ مطالعه وکتابخوانی داشته باشد و ناشرانی که هرسال عناوین جدیدی را چاپ و برای عرضه و فروش در نمایشگاه می آورند بسیار تشوق خوبی برای استمرار و منجر به رشد و رونق کار آنها می شود.
وی ضمن پیشنهاد تفکیک برگزاری نمایشگاههای تخصصی در موسم های مختلف درسال ازجمله جدا بودن زمانی نمایشگاه کتاب کودک وکتاب بزرگسال گفت: برگزاری جداگانه این نمایشگاهها به نظر من تاثیر مثبتی در رشد و رونق و حتی ارتقا کمی وکیفی آثار نیروهای آنها خواهد داشت و ضمن اینکه آمار سرانه مطالعه کتاب را بالاتر خواهد برد زیرا علاقمندان درسال در چندین نوبت ازنوع کمی و کیفی کتابهای مختلف آشنا و بهره مند خواهندشد.
لزوم نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در کشور توسط وزارت ارشاد و دستگاههای مسوول
مدیرانتشارات نارنج ضمن برشمردن حمایتهای راهبردی دولتی ویژه ناشران گفت: به نظرم دولت به جای حمایتهای مستقیمی از قبیل پرداخت سوبسید یا سایر تسهیلات دیگر حتی ارائه کاغذ و زینک به ناشران ضرورت می نماید بایستی به فکر راهکارموثر و راهبردی دیگری باشد زیرا که این نوع حمایتها خواسته و یا ناخواسته متاسفانه تبعیض ها ویا رانت های رو تولید می کند که به نفس عمل این حمایتها لطمه وارد می کند و قداست عدالت برخورداری ازاین نوع تسهیلات برای عموم ناشران خدشه دار می کند.
وی افزود:راهکار موثر وراهبردی که در چند سال پیش انجام شد آن موضوع خرید کتاب از ناشران بود برای مراکز فرهنگی و کتابخانه های عمومی که که قابل تقدیر بود متاسفانه این حرکت ارزشمند و مطلوب درحال حاضر بسیارکمرنگ شده است که اگر به شکل قوی و یکپارچه جدی تداوم پیدا میکرد قطعا نتایج بسیارخوبی در رونق بازار چاپ و عرضه کتاب داشت.
کرباسی درتشریح پیشنهاد حمایت های نوین دولتی گفت:یکی از امور الزامی و بهینه وزارت ارشاد بسترسازی فرهنگی مطالعه و درواقع نهادینه کردن فرهنگ مطالعه درکشوراست .
وی درادامه افزود: بهترین و موثرترین کار فرهنگ سازی باید در رسانه ملی (تلویزیون) با تولید برنامههای تشویقی و جذاب درآن است که می تواند شامل گزارشهای پژوهشی و تحقیقاتی و حتی ارائه نمونه های موفق افزایش سرانه مطالعه ازسایرکشور ها و به تشریح دلایل رشد وتوسعه و پیشرفت و آبادانی آنها ازطریق بالابودن سرانه مطالعه و اهمیت دادن به کتابخوانی شروع اش از مراکز ابتدایی و پیش دبستانی برای نونهالان وکودکان باشد.
صدا و سیما نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی دارد
این فعال صنعت چاپ و نشر درادامه گفت: دراین راستا صداوسیما می بایستی با تولید برنامههای موثر و مطلوب درزمینه ترویج وتشویق و تبلیغ فرهنگ مطالعه می تواند بزرگترین و اثرگذارترین نقش خود را ایفا نماید ازجمله تولید و پخش برنامه ها وگزارشهای ویژه وتخصصی متعدد درخصوص معرفی کتاب مصاحبه با نویسندگان مؤلفان و پدیدآورندگان آثارهنری و فرهنگی و دعوت از مشاهیر و نخبگان درخصوص ترویج فرهنگ مطالعه از بهترین راهکارها می توان برشمرد.
وی درتاکید این موضوع اشاره داشت: خاطرم هست چندسال پیش برنامه خیلی جالبی بود به شکل برنامه دورهمی و مهمانی که دعوت می کردند اولین سوالی که از میهمان برنامه میپرسیدن این بود که ؛ آخرین کتابی که خوانده اید چه بوده!؟ و یا سایر برنامه های معدود مشابه این شکلی؛ من اطلاع دارم که ناشرین زیادی از این موضوع راضی بودند میگفتند که تشویق به کتابخوانی بهتر شده و همین یک سوالی که در برنامه پرسیده میشود به عنوان یک کار ارزشی افتخارآمیز فرهنگی قلمداد می شد و موجب تشویق به مطالعه کتابخوانی می شود.
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر:
درود برشما دوست خوبم
ارتقاء سطح و لول کار شما آرزوی ماست بسیار لذت بردم از مطالب ارزشمند ارائه شده
با سلام خدمت شما دوست عزیز و فرهیخته نکات بسیار زیبا و دل نشینی مطرح شد….. باشد که مورد توجه مسوولین قرار بگیرد. پیروز باشید
درود استاد کرباسی عزیز
هر که آمد عمارتی نو ساخت
رفت و منزل به دیگری پرداخت
اوضاع کتاب خیلی خیلی بد شده و واقعا نیازمند حمایت جدی از ناشران مستقل است
با سلام اوضاع کتاب و مطالعه بسیار بسیار بد شده و خسارتهای زیادی متحمل شدیم و آرزوی ما تغییر به نفع دنیای کتاب و مطالعه است
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت تمامی اهالی فرهنگ
مطالبی که جناب کرباسی عزیز فرمودند کاملا عمیق و پر معنا بود و تشکر میکنم از ایشون .
متاسفانه بر خلاف آنچه که در دستور کار رشد و حمایت از مبحث فرهنگ در جامعه مطرح بوده و هست همیشه افرادی جزء در بدنه هر سازمانی وجود دارند که با کارشکنی ها و خرده فرمایشات ایرادی که عموما نابخردمندانه بوده مانع از این مهم در سطح جامعه هستیم.