مصاحبه با مدیر بازرسی و پاسخگویی به شکایات بانک صنعت و معدن در خصوص سامانه گزارش های مردمی مبارزه با فساد
شناسایی زمینهها و بسترهای فسادساز در کشور و ضرورت مبارزه همهجانبه با این پدیده مذموم از جمله مهمترین موضوعاتی است كه اخيراً مورد توجه ويژه قرار گرفته است؛ البته بهتر آن است این جديت در پیشگیری از فساد باشد تا مبارزه با آن زيرا اثربخش تر و مؤثرتر است.
به گزارش فرهنگ اقتصاد-شناسایی زمینهها و بسترهای فسادساز در کشور و ضرورت مبارزه همهجانبه با این پدیده مذموم از جمله مهمترین موضوعاتی است که اخیراً مورد توجه ویژه قرار گرفته است؛ البته بهتر آن است این جدیت در پیشگیری از فساد باشد تا مبارزه با آن زیرا اثربخش تر و مؤثرتر است. از طرفی مبارزه با فساد باید در چارچوب قانون و از راههای قانونی صورت بگیرد، در این زمینه نیز باید سیستم تنبیه و تشویق در کشور وجود داشته باشد؛ تنبیه برای کسانی که تخلف انجام میدهند و تشویق برای کسانی که فسادهای اقتصادی را افشا و با آن مبارزه میکنند. در همین زمینه روابط عمومی بانک صنعت و معدن با محمد امینی مدیر بازرسی و پاسخگویی به شکایات این بانک به گفتگو نشسته است که در ادامه می آید؛
۱- سامانه گزارش های مردمی مبارزه با فساد (سوت زنی) چیست ؟
سامانه گزارشهای مردمی مبارزه با فساد به نشانی www.mefa.gov.ir یا همان سامانه سوت زنی؛ سامانه ای است که برای دریافت و بررسی گزارشهای مردمی از موارد فساد و سوء جریان در سطح وزارت امور اقتصادی و دارائی و شرکتها و سازمانهای تابعه از جمله بانک صنعت و معدن ایجاد شده است.
۲- چه موضوعاتی قابل طرح در این سامانه است و چه کسانی می توانند به این سامانه گزارش بدهند؟
کلیه مصادیق فساد که بنا بر تعریف عبارت است از هر گونه فعل یا ترک فعلی که توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی به صورت فردی، جمعی و یا سازمانی که عمداً و با هدف کسب هرگونه منفعت یا امتیاز مستقیم یا غیرمستقیم برای خود یا دیگری با نقض قوانین و مقررات انجام پذیرد یا ضرر و زیانی را به اموال، منافع، منابع یا سلامت و امنیت عمومی و یا جمعی از مردم وارد نماید نظیر ارتشا، اختلاس، تبانی، سوءاستفاده از مقام یا موقعیت یا اختیارات اداری، سیاسی، امکانات یا اطلاعات، دریافت و پرداختهای غیرقانونی از منابع عمومی و انحراف از این منابع به سمت تخصیصهای غیرقانونی، جعل، تخریب یا اختفای اسناد و سوابق اداری و مالی و غیره در این سامانه قابل طرح است و همه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمانهای مردم نهاد (سمن ها) می توانند به صورت خود اظهاری به درج گزارش در این سامانه اقدام نمایند.
۳- فرآیند رسیدگی به گزارشات در این سامانه به چه صورت می باشد؟
در ابتدا گزارش دهندگان ، گزارش ها و اطلاعات مربوط به سوء جریانات و فساد را بر طبق فرآیند پیش بینی شده در سامانه درج می نمایند.
مرکز بازرسی، مدیریت عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت امور اقتصادی و دارایی، این گزارشها را بررسی و با مصادیق فساد یا سوء جریان تطبیق می دهد. در صورت تطابق گزارش ها با مصادیق فساد، موضوع را ظرف یک روز کاری از طریق سامانه با کد رهگیری به گزارش دهنده اطلاع رسانی می نماید و ظرف مدت حداکثر سه روز کاری از طریق سامانه به بالاترین مقام دستگاه ذیربط ارجاع و اطلاع رسانی می گردد.
دستگاه های مشمول موظفند ضمن تشکیل هسته ویژه رسیدگی نسبت به بررسی و رسیدگی مستقل به موضوع و تهیه گزارش در خصوص پرونده های ارجاعی اقدام نمایند.
۴- حداکثر زمان رسیدگی به گزارشهای واصله چقدر است؟
دستگاه دریافت کننده گزارش با موضوع فساد موظف است نسبت به بررسی گزارش به صورت ویژه و ثبت نتیجه آن در سامانه حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری اقدام نماید. چنانچه جهت پاسخگویی نیاز به مدت زمان بیشتری داشته باشند می بایست مراتب را جهت کسب مجوز با ذکر دلایل در سامانه به مرکز بازرسی وزارت امور اقتصادی و دارائی اعلام نمایند.
در صورت عدم رعایت مدت زمان پاسخگویی تعیین شده مراتب از سوی مرکز بازرسی ، به هسته ویژه رسیدگی یا هیات ویژه مرکزی رسیدگی جهت بررسی مجدد ارجاع می شود.
۵- آیا امکان بررسی مجدد در صورت عدم اقناع از پاسخ ارسالی وجود دارد؟
مرکز بازرسی وزارت امور اقتصادی و دارائی، در صورت عدم اقناع از نتیجه رسیدگی و پاسخ ارسالی توسط دستگاه ذیربط، جهت بررسی تکمیلی مجددا موضوع را به دستگاه رسیدگی کننده عودت و یا از طریق هسته ویژه رسیدگی یا هیات ویژه مرکزی، موضوع را به طور مستقل بررسی و رسیدگی و گزارش تهیه می نماید.
۶- در صورت تطبیق یا عدم تطبیق گزارش های مردمی در هر مورد مرکز بازرسی نهایتاً چه اقدامی را در دستور کار قرار می دهد؟
چنانچه گزارش های واصله در سامانه گزارش های مردمی مبارزه با فساد، هیچگونه تطابق با مصادیق فساد در فرآیند های رسیدگی را نداشته باشد پرونده با اطلاع رسانی به گزارش دهنده مختومه می گردد. درصورت تشخیص فساد یا سوء جریان ، پرونده حسب مورد جهت رسیدگی به مراجع ذیصلاح قضایی یا هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری دستگاه ذیربط تابعه ارجاع خواهد شد. چنانچه مراجع ذیصلاح رای برائت صادر نمایند، موضوع خاتمه یافته و مراتب به گزارش دهنده اعلام خواهد گردید.
۷- آیا برای گزارش دهندگان فساد در صورت صحت گزارش پاداش یا مزایایی وجود خواهد داشت؟
چنانچه رای مراجع ذیصلاح مبنی بر محکومیت متخلف یا متخلفین باشد، مراتب با رعایت قوانین و مقررات موضوعه از طریق مرکز بازرسی وزارت امور اقتصادی و دارائی به فرد گزارش دهنده اطلاع رسانی می شود و اعمال پاداش طبق “دستورالعمل حمایت و تشویق گزارش دهندگان فساد در وزارت امور اقتصادی و دارایی” صورت خواهد پذیرفت.
۸- اگر گزارشی مغرضانه و به عمد خلاف واقع ارسال شود، آیا برخوردی صورت خواهد گرفت؟
هرگونه گزارش خلاف واقع و نیز ارائه اسناد و مدارک غیر واقعی که موجب تضییع حقوق قانونی دولت یا شخص ثالث گردد به استناد ماده (۲۴) قانون ارتقاء سلامت اداری و مقابله با فساد (مصوب ۹۰/۰۲/۲۹) و سایر قوانین موضوعه، جرم محسوب و قابل پیگرد است .
۹- در راستای اجرای این دستورالعمل چه اقداماتی در بانک صنعت و معدن انجام شده است؟
در این راستا در اولین مرحله با تدوین دستورالعمل داخلی وظایف واحدهای ذیربط برای اجرای دستورالعمل مشخص شد. همچنین با صدور احکام جداگانه توسط مدیر عامل محترم بانک اعضای هیئت ویژه رسیدگی تعیین شده اند.
منبع: روابط عمومی بانک صنعت و معدن
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: