دیروز، امروز و فردای شرکت پترول!
بنا بر یک توصیف ارائه شده از سوی منتقدان «مهم ترین نکته قایل ذکر در مورد پترول این است که این شرکت هیچگاه در حد و اندازه مجموعه پتروشیمی کشور نبوده است و از زمانی که بخش عمده ای از سهامش توسط هلدینگ خلیج فارس خریداری شد همچون وصله ای ناجور خود را بیشتر به این صنعت چسبانده است».
فرهنگ اقتصاد _ اخیرا یک گزارش منتشر شده به بررسی برخی سوء مدیریت های صورت گرفته در این شرکت پرداخته است.
طبق بررسی کانال پشت پرده شرکت گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول) یکی از شرکت های فرعی هلدینگ خلیج فارس با مدیریت ر. ق، ۴ماده حاکمیت شرکتی شامل مواد۳۷،۲۹،۲۸،۱۴ را رعایت نکرده که این موارد به شرح ذیل می باشد:
۱.طبق ماده ۱۴ اعضای کمیته حسابرس کلیه شرکت ها بایستی از۳ یا ۵نفر تشکیل شوند اما اعضای حسابرس پترول از ۴ نفر تشکیل شده است.
۲.براساس ماده ۲۸ تملک سهام شرکت اصلی به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم توسط شرکت های گروه ممنوع است اما دو شرکت فرعی مدیریت توسعه سرمایه گروه پتروشیمی ایرانیان و پتروشیمی ممسنی سهامداران پترول هستند!
۳.براساس ماده ۲۹کلیه گزارش ها و اطلاعات از جمله صورت های مالی سالانه، گزارش تفسیری مدیریت، گزارش فعالیت هیات مدیره باید در زمان مقرر در اختیار عموم قرار گیرد که در موعد مقرر این اطلاعات توسط پترول منتشر نشده است.
۴.طبق ماده ۳۷ اطلاعات از قبیل نام، مشخصات، تحصیلات، تجارب و مدارک اعضای هیات مدیره، میزان مالکیت سهام آنان، عضویت در هیات مدیره سایر شرکت ها و حقوق و مزایای مدیران اصلی باید به نحو مناسب افشا شود. این افشاگری در کدال و پایگاه اینترنتی پترول دیده نمی شود!
جمع بندی:
همانطور که در ابتدا ذکر شد اگرچه برخی معتقدند پترول ناجور ترین وصله ای است که در قبال بخشی از طلب هلدینگ خلیج فارس از شرکت بازرگانی پتروشیمی توسط گروه سرمایه گذاری ایرانیان به پتروشیمی خلیج فارس واگذار شده، ولی دیدگاه کارشناسی دیگری بر این عقیده است که با توجه به طرح های در دست اجرا و سایر پروژه هایی که در اختیار دارد، در آینده می تواند از جمله مجموعه های درآمد زا و ارزشمند متعلق به هلدینگ خلیج فارس باشد.
اما نکنه مهم و اساسی در پترول تیم مدیریتی حاکم بر آن است.
کمتر از پنج سال قبل سهام پترول از جمله سهامی بود که صف متقاضیان خرید آن بیش از چند ده میلیون را شامل می شد و این اتفاق در روزهایی صورت می گرفت که سهام تعداد زیادی از شرکت های تولیدی پتروشیمی روند نزولی گرفته بودند.
اکنون اما سهامداران شاهد این واقعیت تلخ هستند که ارزش سهام آن به کمتر از یک دهم ارزش پنج سال قبل رسیده است.
مهم ترین مسایلی که در رابطه پترول قابل طرح می باشد عبارتند از:
۱_بنا به فرمایش سهامداران در مجمع عمومی سالیانه الف)آیا تناسبی بین میزان افزایش بدهی ها و منابع ارزی و ریالی ورودی به پترول طی یکسال و اندی از انتصاب آقای ر.ق با میزان پیشرفت پروژه ها وجود دارد؟ هرگز
ب)قیمت تمام شده پروژه ها به نسبت میزان پیشرفت فوق العاده گران تمام شده است به عبارتی سوء مدیریت در استفاده از منابع مالی کاملا هویدا و مشهود می باشد.
۲_کسانی که مدعی سوء مدیریت گذشتگان بوده اند توضیح دهند که طی مدت حضورشان، چه اتفاقی افتاده است که بودجه ارزی پروژه ها به ناگهان با ضریب ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش مواجه شده است.
۳_چرا در مقابل ارزان فروشی محصولات شرکت های زیر مجموعه پترول سکوت اختیار نموده و هزینه های غیر متعارف را به سهامداران تحمیل می نمایند.
۴_عوارض انتصاب افراد غیر متخصص و بدون سابقه حرفه ای در هیات مدیره شرکت ها را چه کسی تقبل می کند؟
۵_آیا سفرهای گروه مارکوپولو به اقصی نقاط دنیا حاصلی برای سهامداران داشته است و یا اینکه نیت فقط انجام سفر بوده است.
۶_جذب حداکثری نیروهای غیر حرفه ای و رزومه سازی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت ؟
۷_هرگاه برنامه اشتغال فامیل و دوست و آشنا به اتمام رسید، لطف کنند آرامش را به کارکنان باقی مانده حتی در رده آبدارچی ها(که مورد تعرض قرار گرفته) برگردانند.
۸_اگر از حداقل روحیه مدیریتی برخوردارند حق و حقوق کارکنان پترول را مطابق سایر شرکت های زیر مجموعه هلدینگ پرداخت و کرامت انسانی نیروها را حفظ کنند.
گذشته از همه وارد ذکر شده جای تاسف است که مجموعه پترول این روزها دارای دو ویژگی بارز می باشد:
– نخست اینکه به حیاط خلوتی برای انتصاب های سفارشی تبدیل شده است.
– دوم این است که به بهانه حمایت از شرکت های دانش بنیان قراردادهای رنگین و طلایی را تقدیم دوستان و آشنایان همراه و سفارش شده می کند.
و با این چشم انداز «وای اگر از پس امروز سهامداران بود فردایی»
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: