مدیر بهینه سازی مصرف انرژی شرکت صنایع پتروشیمی تاکید کرد:
هدف گذاری برای بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت پتروشیمی
مدیر بهینه سازی مصرف انرژی شرکت صنایع پتروشیمی گفت: با این که کمتر از ۱۰ درصد گاز کشور در پتروشیمی مصرف میشود ، اما همین سهم، بیشترین نقش را در تأمین درآمدهای هدفمندی از فروش گاز طبیعی را دارد.

فرهنگ اقتصاد _ علی ربانی، با اشاره به اهمیت تامین پایدار گاز در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: در حالی که کمتر از ۱۰ درصد گاز تولیدی کشور در صنایع پتروشیمی مصرف میشود، این بخش سهمی بالغ بر ۶۰ درصد در تأمین درآمد هدفمندی یارانهها از فروش گاز را دارد. با این وجود، افزایش غیرمنطقی قیمت گاز خوراک و سوخت در برخی از ماهها، توان رقابت و پایداری صنایع پتروشیمی را به شدت کاهش داده است.
وی تصریح کرد: بررسی های نشان میدهد که در برخی موارد، صادرات محصولاتی از کشور با گاز کمتر از ۲۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی انجام میشود در صورتیکه هزینه گازوئیل مورد مصرف برای جابجایی آنها تا مبادی صادراتی با نرخ گازوئیل وارداتی از ارزش محصول صادراتی بیشتر است ،این وضعیت نشان میدهد که باید در حکمرانی انرژی کشور بازنگری شود و توسعه صادرات نیز با نگاه هوشمندانهتری دنبال شود.
ربانی با تأکید بر اینکه گاز در ایران نباید صرفاً بهعنوان منبع گرمایش و مصرف خانگی تلقی شود، افزود: نگاه کشورهای توسعهیافته به گاز، ظرفیتی برای خلق ثروت است. آنها با نظام تعرفهگذاری چندگانه، صادرات پایدار و قیمتگذاری هدفمند توانستهاند از ظرفیتهای انرژی برای رشد اقتصادی بهره ببرند. ایران نیز باید سیاستگذاری دقیقتری برای استفاده بهینه از گاز بهعنوان یک ثروت ملی در پیش گیرد تا هم منافع مردم حفظ شود و هم صنایع کشور تابآور و پایدار باقی بماند.
مدیر بهینه سازی مصرف انرژی شرکت صنایع پتروشیمی ادامه داد : ایران با داشتن دومین ذخایر گاز دنیا و سهمی حدود ۱۷ درصد از منابع جهانی، در رتبه سوم تولید گاز جهان قرار دارد، اما تنها کمتر از ۱۰ درصد از گاز تولیدی خود را صادر میکند و از نظر میزان صادرات، در رتبه شانزدهم جهان ایستاده است. در حالی که کشورهایی چون روسیه، قطر، آمریکا و نروژ در صدر صادرات گاز قرار دارند.
وی تأکید کرد: از نظر اینجانب با تولید و تزریق بیش از ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به شبکه و جمعیت ۹۰ میلیونی و تولید ناخالص ملی کمتر از ۵۰۰ میلیارد دلار, نباید اصطلاح «ناترازی» یا «کمبود» را در حوزه انرژی عنوان کنیم. آنچه وجود دارد، ضعف در مدیریت منابع و حکمرانی انرژی است، نه کمبود منابع. ایران دارای منابع عظیم گازی است، اما نبود سیاستگذاری صحیح و اصرار بر تداوم این رویکرد, موجب شده نتوانیم از این ظرفیت عظیم برای خلق ثروت بهرهبرداری کنیم.
مدیر بهینه سازی مصرف انرژی شرکت صنایع پتروشیمی با اشاره به ساختار حاکم بر حکمرانی انرژی در کشور طی چهار دهه اخیر گفت: بیش از ۷۰ درصد انرژی کشور وابسته به گاز است و همین مسئله به همراه عدم توجه به اقتصاد انرژی، منجر به ناترازیهای گوناگون شده است؛ سالهای گذشته با ناترازی گاز در زمستان و برق در تابستان روبهرو بودیم و اکنون کمبود گاز و برق، در هر دو فصل دیده میشود.
وی با بیان این که گسترش بیضابطه گازرسانی به اقصی نقاط کشور، بدون در نظر گرفتن اصول بهینهسازی و حکمرانی قیمتگذاری صحیح، باعث شکلگیری الگوهای مصرف نادرست شده است گفت: سبک زندگی مردم بر اساس گاز رایگان یا ارزان پایهریزی شده، بدون آنکه تجهیزات و ساختمانهای استاندارد و با راندمان بالا را در اختیار مردم باشند.
ربانی بخش بزرگی از مصرف گاز در کشور را ناشی از تجهیزات غیربهینه دانست و گفت: استفاده گسترده از بخاریها، پکیجها و موتورخانههای با راندمان پایین یکی از عوامل اصلی هدررفت انرژی است. این موضوع نه تنها به اقتصاد خانوارها لطمه زده, بلکه با افزایش مصرف کلی گاز کشور به اقتصاد ملی آسیب رسانده است.
مدیر بهینه سازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن اشاره به طرحهای بهینهسازی داخل صنعت و صرفهجویی معادل ۳/۱ میلیارد استاندارد نرمال مترمکعب در سه سال گذشته, به طرحهای بهینهسازی سال جاری در داخل صنعت اشاره کرد و افزود: با اجرای این طرحها پیشبینی میشود بیش از ۲۷۰ میلیون نرمال مترمکعب صرفهجویی گاز به میزان گذشته, اضافه شود که با توجه به اینکه ۸۱ درصد شرکتهای فعال در صنعت استاندارد معیار مصرف را پاس نمودند دستیابی به فرصتهای صرفهجویی، سختتر از سایر بخشهاست. و ضرورت دارد علاوه بر طرحهای داخل صنعت, سرمایهگذاری در طرحهای بهینه سازی خارج از صنعت, به منظور مهار روند رو به رشد تقاضای دارای ارزش افزوده پایینتر و در ادامه کاهش آن گام برداریم.
دو راهکار اساسی برای مدیریت مصرف انرژی در بخش ساختمان
وی در ادامه به دو راهکار مهم برای کاهش مصرف گاز و مدیریت انرژی در بخش ساختمان بعنوان یخشی که حدود ۶۰ درصد گاز کشور را در ماههای سرد سال مصرف می نماید اشاره کرد و گفت: نخست، فرهنگسازی در زمینه مصرف صحیح انرژی و دوم، اصلاح زیرساختها و استانداردسازی تجهیزات گرمایشی و رعایت استاندارهای ساخت ساختمان. ما باید از تغییر رفتار در خانهها شروع کنیم؛ بهجای باز گذاشتن پنجرهها در فصل سرما، باید شعله بخاری و پکیج را تنظیم کنیم. همچنین باید شرایطی فراهم شود که مردم بتوانند به تجهیزات با راندمان بالا و منازل استاندارد دسترسی داشته باشند.
باید توجه داشت که در کشورهای توسعهیافته، درآمد حاصل از صادرات انرژی صرف رفاه اجتماعی و توسعه زیرساختها میشود در کشور ما نیز دولتها می تواند با ارائه گزارشهای شفاف مردم را در اجرای طرحهای بهینهسازی و صرف درآمد حاصل از آن برای توسعه و زیر ساخت بهره برند.
مدیر بهینهسازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه در تشریح جزییات پویش ملی کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز و برق با هدف ارتقای آگاهی عمومی گفت: این پویش با هدف ارتقای آگاهی عمومی و مشارکت اجتماعی، با همکاری سازمانهای مردمنهاد طراحی و اجرا شده است تا ضمن بهبود الگوی مصرف انرژی، بستری برای انجام اقدامات خیر جمعی و توسعهمحور فراهم شود.
وی افزود: در قالب این پویش تلاش کردیم فضای تعاملی و شفاف ایجاد کنیم که مردم نهتنها در مصرف بهینه انرژی سهیم باشند، بلکه بهطور مستقیم در اجرای پروژههایی مشارکت کنند که سالها به دلایل مختلف بر زمین مانده بود؛ از جمله تأمین برق برای زنان سرپرست خانواری که به دلیل محدودیتهای زیرساختی امکان اجرای تعهدات شغلی خود را ندارند، یا حمایت از کودکانی که از نعمت داشتن یک ویلچر محروم هستند.
ربانی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم این پویش، احیای بخشی از جنگلهای سوخته زاگرس و تالاب انزلی با مشارکت مستقیم مردم و سازمانهای مردمنهاد است؛ به این صورت که منابع مالی موردنیاز این پروژهها از محل صرفهجویی مردم در مصرف انرژی توسط شرکتهای پتروشیمی دریافت کننده گاز مدیریت شده تأمین میشود، بدون آنکه فرد شرکتکننده در این پویش هزینهای بپردازد.
وی با تأکید بر اینکه مشارکت در این پویش یک اقدام خیر همگانی است، گفت: مردم با تغییر سبک زندگی و کاهش مصرف انرژی، هم در بهبود وضعیت معیشت خانوار خود نقش دارند و هم با کاهش انتشار کربن و آلایندهها، به بهبود شرایط زیستمحیطی کشور کمک میکنند.
*ارتقای تجهیزات مصرفی و حمایت از تولید داخلی
ربانی همچنین به یکی از بخشهای کلیدی این پویش اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از منابع این طرح, صرف ارتقای تجهیزات خانگی شد. تجهیزاتی نظیر بخاری و پکیج راندمان بالا یا اصلاح سیستم موتورخانهها که در حال حاضر راندمان پایینی دارندکه بهصورت رایگان با تامین مالی سرمایهگذاران طرح و با کمک شرکت ملی گاز و شرکتهای گاز استانی, شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای فعال حوزه انرژی با نمونههای بروز، با بالاترین راندمان انرژی و فناوری روز دنیا جایگزین خواهند شد.
وی افزود: این اقدام نهتنها به کاهش مصرف انرژی و هزینه خانوارها و کاهش انتشار کربن کمک میکند، بلکه تولیدکنندگان داخلی تجهیزات پربازده را نیز حمایت میکند. بسیاری از این شرکتها به دلیل قیمت تمامشده بالا به دلیل تکنولوژی مورد استفاده و پایین بودن قیمت انرژی, بازار داخلی را از دست دادهاند و حداکثر بحشی ازتولید خود را صادر میکنند که این امر منتج به خروج بخشی از نیروی متخصص به سایر کشورها شده بود. این پویش فرصتی است برای حفظ اشتغال در داخل کشور، توسعه بازار داخلی و افزایش تولید شرکتهایی که در تولید و ارائه خدمات در حوزه انرژی و تجهیزات راندمان بالا فعالیت مینمایند میباشد.
.مدیر بهینهسازی مصرف انرژی صنایع پتروشیمی خاطرنشان کرد: با این مدل، مردم بدون پرداخت هزینه، تجهیزات خود را ارتقا میدهند؛ تولیدکنندگان داخلی بازار پایدار خواهند داشت؛ دولت از محل تغییر تعرفهها، درآمد قابل قبولی کسب میکند که میتواند بخشی از کسری بودجه را جبران کند و در نهایت، صنایع نیز با تداوم تولید و افزایش بهرهوری، به حفظ اشتغال و رشد اقتصادی کمک خواهند کرد.
مدیر بهینهسازی مصرف انرژی در پایان ضمن تقدیر از حمایت و اعتماد معاونین محترم وزیر نفت و مدیران عامل شرکتهای گاز و پتروشیمی، از همکاری شرکت ملی گاز و گازهای استانی و مشارکت سازمانهای مردم نهاد و شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای کشور و سرمایهگذاری پتروشیمیهای زاگرس و پردیس تشکر کرد و افزود: قدردان مردم شریف ایران که برای فردای بهتر ایران عزیزمان به دعوت ما پاسخ مثبت دادند و سفیران حوزه انرژی و محیط زیست شدند هستیم و از احاد جامعه برای حمایت و تداوم این رویکرد فرهنگی تا تجربه یک سبک زندگی حرفهای در حوزه انرژی و محیط زیست دعوت بعمل اوریم.
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: