عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت و گو با ” فرهنگ اقتصاد”:نهادینه سازی فرهنگ تولید محوری در گرو ارتقای فرهنگ اقتصادی و صنعتی است
با توجه به نامگذاری سال 1400سال "تولید، پشتیبانی و مانع زدایی" ازسوی مقام معظم رهبری؛ هدف غایی از آن جهش تولید با حمایت همه جانبه و رفع موانع است. دکترحسین حسین زاده نماینده مستقل مجلس شورای اسلامی در گفت و گویی اختصاصی با« فرهنگ اقتصاد» ضمن تشریح این موضوع و رابطه آن با ارتقاء فرهنگ صنعت و اقتصاد درحمایت همه جانبه از تولید به ارایه نقطه نظراتی راهبردی پرداخت و همچنین پیشنهادهایی در زمینه تولید محور کردن اقتصاد کشور مطرح کرد.
فرهنگ اقتصاد – دکترحسین زاده نماینده مردم درحوزه انتخابیه لارستان، خنج، گراش و اوز از توابع استان فارس در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است؛ وی دانش آموخته مهندسی شیمی با گرایش بهره برداری از منابع نفت و همچنین دکتری صنعت نفت می باشد.
دکتر حسین زاده در ابتدا به لازم و ملزوم بودن «فرهنگِ اقتصادی» و «حمایت از تولید» اشاره کرد و اظهار داشت: اگر میخواهیم تولید محوری نهادینه شود باید فرهنگ اقتصادی و صنعتی نیز توامان ارتقا پیدا کند و درواقع پیش نیاز ارتقاء فرهنگ اقتصادی و صنعتی مستلزم حمایت های تمام شمول از تولید با پشتیبانی و همچنین دراین راستا مانعزدایی شود.
موضوع تولید یک موضوع ساده یا یک موضوع پیچیده یا تک بعدی نیست. برای محوری کردن مساله تولید، باید نگاه جامع و راهبردی داشته باشیم که این نگاه با ارتقاء فرهنگ اقتصادی و صنعتی مان ارتباط مستقیم دارد. منطبق با این نگاه باید به صورت جامع نسبت به شناخت موانع و مشکلات و همچنین اتخاذ راهکارها و رهیافتهای عملی را برای رفع موانع و مشکلات را ببینیم و حتی به تبعات تصمیمگیری خود نیز دقت و توجه داشته باشیم؛ یعنی باید برای ارتقای تولید، پیوستهای مختلف از جمله پیوستهای فرهنگی مورد نیاز را تهیه کنیم.
وی نامگذاری سال ۱۴۰۰ با عنوان «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» را از نگاه فرهنگ اقتصادی به آن پرداخت و راهکارهایی در خصوص اصلاح سبک زندگی و فرهنگ سازمانی ارایه داد و بیان کرد: یکی از مهمترین نکات در ترویج فرهنگ اقتصادی که با تولید ارتباط مطلوبی دارد، این است که مردم باور کنند منظور از تولید، تنها تولید صنعتی و در مقیاس بزرگ نیست! بلکه هر فرد میتواند در محیط خانه خود تولیدکننده باشد. تولید را باید از خانوادهها شروع کرد و کسب و کارهای خانگی باید متناسب با فرهنگ ایرانی رونق یابد. از مزیتهای کسب و کارهای خانگی نیروی انسانی مقرون به صرفه بودن وصرف سرمایه بری اندک آن است.
همچنین یکی از ملزومات خوداشتغالی و تولیدمحوری خانگی این است که انطباق سبک زندگی مردم نیز به خصوص در روستاها و شهرهای کوچک باید مبتنی بر تولید محوری بشود.
در این راستا نهادهای فرهنگی باید در ارتباط با نهادهای اقتصادی دولتی به ترویج و گسترش این مفهوم بپردازند. حتی وعاظ و سخنرانان مذهبی در ماه مبارک رمضان این موضوع را در سخنان خود مورد توجه قرار بدهند. بنابراین نهادهای فرهنگی اعم از دولتی و غیردولتی در این رابطه نقش مهم و اثرگذاری دارند.
نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از اجزای ترویج فرهنگ اقتصادی وصنعتی؛ فرهنگ سازمانی ماست که متاسفانه عیب ها و نواقص فراوانی دارد. در اولویت، اگر این نواقص برطرف شود، گام مهمی در راستای ارتقای فرهنگ اقتصادی و صنعتی و تولیدمحور بودن برداشته خواهد شد. همانطور که میدانیم محیط کسب و کار در ایران مطلوب نیست. سازمانها و نهادهای تصمیمگیرنده باید به گونهای رفتار کنند که مردم به تولید محوری نه دلالی تشویق شوند.
در سازمانهای دولتی که مرجع رسیدگی به درخواستهای تولیدکنندگان است، تولیدکننده باید حکم رئیس آن سازمان را داشته باشد، یعنی عمل به مطالبه او از سوی مدیران و کارمندان آن سازمان در مرحله فوریت قرار بگیرد. وقتی چنین اتفاقی بیفتد، کسب مجوزها زمانبر نخواهد شد و به سوالات و نیازهای تولیدکنندگان به سرعت پاسخ داده خواهد شد.
وی افزود: متاسفانه شوق کارآفرینی در میان مردم و جوانان ما کم است و رشتههای دانشگاهی و تعداد دانشجویان دانشگاهها نیز متناسب با تولید و صنعت نیست که در این رابطه باید کارگروههایی بین دو وزارتخانه علوم و صمت و نهادهای دیگر شکل بگیرد و تصمیمات راهبردی و عملی اتخاذ شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی به تولید کالاهای ایرانی و به ارتباط آن با رونق فرهنگ اقتصاد و صنعت اشاره کرد و گفت: نکته مهم ذهنیت مردم نسبت به کالاهای ایرانی است. خوشبختانه در سالهای گذشته از سوی سازمانهای فرهنگی به خصوص صدا و سیما اقدامات مهمی برای اصلاح این ذهنیت انجام گرفته که جای تقدیر و تشکر دارد، اما باید این فرهنگسازیها گسترده و چندبرابر شود البته تولیدکنندگان داخلی هم باید به موضوع کیفیت توجه کافی داشته باشند.
دکترحسین زاده در مورد نقش سیاستگذاری مجلس در زمینه تولید محور کردن اقتصاد کشور عنوان کرد: مجلس در این رابطه نقش مهم و اثرگذاری دارد که از ابتدای مجلس یازدهم تلاش شده، موضوع تولید به طور ویژه در دستور کار قرار بگیرد که نمونه بارز و مشخص آن، طرح جهش تولید و تامین مسکن است. رونق ساخت مسکن موجب هدایت سرمایهها از بخش غیرمولد به بخش مولد خواهد شد که از طریق سیاستهای مالیاتی این کار میتواند شدت بگیرد. علاوه بر این مجلس در بحث سیاستگذاری اقدامات دیگری همچون بهرهگیری صحیح از بازارهای پولی و مالی، کنترل واردات کالا به کشور و اصلاح نظام مالیاتی را در دستور کار قرار داد و طی روزهای آینده طرح مالیات بر عایدی سرمایه به صحن علنی مجلس خواهد آمد که تصویب و اجرای آن کمک بسیا خوبی به تولید خواهد کرد. فعالیتهای غیرمولد مانند سوداگری در بازارهای املاک، خودرو، سکه و ارز باید مشمول مالیات شود.
وی ادامه داد: البته باید در معافیت مالیاتی هرگونه فعالیت در مناطق آزاد تجاری، کل صادرات کشور و فعالیتهای فرهنگی – هنری نیز تجدیدنظر شود که در بودجه ۱۴۰۰ از سوی مجلس اقداماتی انجام شد. نرخ مالیات بر درآمد شرکتهای تولیدی و مالیات بر ارزش افزوده کالاهای داخلی نیز باید کاهش پیدا کند. تلاش مجلس این است تا از فرار مالیاتی جلوگیری کند و ساز و کار اخذ مالیات را به منظور تقویت امر تولید، بهبود ببخشد.
این نماینده مستقل مجلس شورای اسلامی در پایان به حمایت موثر از تولید و سرمایه گذاری پرداخت و اشاره کرد: حمایت موثر از تولید و سرمایهگذاری، مستلزم تغییرات بنیادین در محیط حاکم بر سرمایهگذاری و تولید و بینش و رفتار مسوولان و ایجاد تحول در کارکرد برخی دستگاههای اجرایی است. مجلس تلاش خواهد کرد با تصویب برخی قوانین و مقررات لازم، این سیاستگذاری را انجام دهد.
نهادینه شدن فرهنگ اقتصادی و صنعتی , پیش نیاز حمایت از تولید، جهش تولید، مانع زدایی، پشتیبانی است.
گفت و گو: جلال بهمنی
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: