مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی خبر داد:
تهیه نقشههای مدیریتپذیری خاک با هدف تعیین الگوی کشت در ۷ استان
مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تهیه نقشههای مدیریتپذیری خاک با هدف تعیین الگوی کشت به صورت پایلوت در دشتهای هفت استان کشور در حال اجرا است که این تعداد در سال جاری به ۱۰ تا ۱۵ استان افزایش خواهد یافت.
فرهنگ اقتصاد _«جهانبخش میرزاوند» در حاشیه نشست خبری به مناسبت روز جهانی خاک افزود: از سال ۹۹ براساس قانون حفاظت از خاک، تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک با هدف پایش کمیت و کیفیت اطلاعات خاک در هفت استان سیستان و بلوچستان، فارس، ایلام، لرستان، گلستان، قزوین و یزد آغاز شده است.
مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اظهارداشت: براساس اصول تهیه این نقشه ها، اطلاعات میدانی و تمام خصوصیات خاک دشت های هر منطقه از جمله بافت، میزان شوری، ماده آلی، حاصلخیزی، وضعیت عناصر غذایی، وضعیت نفوذ پذیری نسبت به آب و فشردگی خاک به منظور بهره برداری پایدار و افزایش بهره وری از منابع آب و خاک و همچنین حفاظت از منابع خاک کشور مورد بررسی قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: با استفاده از اطلاعات بروز شده خاک و با توجه به تغییرات اقلیمی، کاهش و پراکندگی بارندگی ها و شرایط اجتماعی و اقتصادی بهره بردان و چالش های موجود در هر دشت منطقه مورد مطالعه، الگوی کشت در اراضی کشاورزی را تدقیق و برای محصولاتی که دارای مزیت نسبی و توجیه اقتصادی در آن منطقه هستند دستورالعمل تولید پایدار مشتمل بر توصیه های ویژه آن محصولات در اختیار بهره برداران قرار می گیرد.
میرزاوند با بیان این که برای اجرا و مطالعات این پایلوت ها از تمام ظرفیت های علمی و تخصصی کشور در حوزه خاک اعم از مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و بخش خصوصی و دولتی استفاده شده است، تصریح کرد: تلاش می کنیم با هم افزایی و بهره مندی از تجربیات ملی و بین المللی این مراکز بتوانیم به راهبرد مشخصی در شرح عملیات فنی در حوزه پایداری خاک برسیم.
مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی به برنامه جهانی سازمان فائو موسوم به مشارکت جهانی خاک (GSP) اشاره کرد و گفت: این برنامه دارای پنج رکن است که ما هم در کشور ارکان پنجگانه متناظر را راه اندازی کرده ایم و برای هر رکن یک نماینده تعیین شده که به طور مستمر در جلسات و کارگاه های آموزشی تحت نظر سازمان فائو شرکت می کنند.
فراگیر شدن نسخه نویسی کود در یک برنامه پنج ساله
میرزاوند درباره نسخه نویسی کود، اظهار داشت: در فاز نخست، نسخه نویسی کود مبتنی بر آزمون خاک در حوزه اراضی آبی و برای محصولات استراتژیک اجرا خواهد شد.
مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: در یک برنامه پنج ساله، نسخه نویسی کود برای کل اراضی زراعی و باغی کشور فراگیر می شود.
میرزاوند افزود: نیاز کودی هر محصول توسط متخصصان با توجه به نتایج آزمون و وضعیت عناصر غذایی خاک، ظرفیت تولید و نیاز های تغذیه ای گیاهان، نسخه نویسی می شود و در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی، کاهش هزینه های تولید، ارتقای کمیت و کیفیت محصول و مصون ماندن محیط زیست و خاک از گزند آلودگی ها را از مزیت های کود دهی بر اساس نسخه های تخصصی و در راستای کشاورزی پایدار برشمرد.
مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر ضرورت پایش مستمر، نمونه برداری و آزمون خاک های کشاورزی، تصریح کرد: هدف از این اقدام، تولید بهینه و سالم محصولات کشاورزی است.
به گفته وی، در حال حاضر ۱۵۸ آزمایشگاه خاک شناسی خصوصی و ۳۰ آزمایشگاه خاک شناسی دولتی در کشور فعالند و می توانند کار آزمون خاک را انجام دهند.
میرزاوند افزود: با ایجاد شبکه ملی و منطقه ای آزمایشگاه های خاک کشور و ثبت اطلاعات و نتایج آزمایشات آنها ضمن هماهنگی در اجرای دستورالعمل های فنی و رعایت استانداردهای کشوری، یک قدم به ایجاد بانک اطلاعات خاک نزدیک تر می شویم.
با توجه به اینکه در سالیان گذشته بخش خاک مورد غفلت قرار گرفته بود و ردیف بودجه مستقلی نداشت، وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد ردیف بودجهای براساس ماده ۲۳ قانون بودجه برای بخش خاک، افزایش توان حاصلخیزی خاکهای کشور و تهیه نقشههای مدیریتپذیر و افزایش مواد آلی خاک ارائه داد که در دست پیگیری است.
منبع : ایرنا
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: