سیدحمید حسینی فعال اقتصادی و پتروشیمی
فشار دلار دولت را مجبور به مذاکره می کند
قیمت دلار به رقم عجیب و غیرقابل باور ِ ۴۲۰۰۰ تومــان که رســید، رئیس بانک مرکــزی به عنوان مســئول حفظ ارزش پول ملی اســتعفا داد که مشخص شود تا مشکلی لاینحل نشود، برایش فکری نمی کنیم.
فرهنگ اقتصاد _ قیمت دلار به رقم عجیب و غیرقابل باور ۴۲۰۰۰ تومــان که رســید، رئیس بانک مرکــزی به عنوان مســئول حفظ ارزش پول ملی اســتعفا داد که مشخص شود تا مشــکلی لاینحل نشود، برایش فکری نمی کنیم. اما این اســتعفا چه تاثیری بربازار ارز خواهد داشت؟ صالح آبادی کامال گوش بفرمــان دولت بود و کاری برخالف فرامین مرتکب نشد. حاال و با ادامه مسیر قبلی، رئیس جدیــد بانک مرکزی تا کی ماندنی اســت؟
آیا استقلال بانک مرکزی حفظ خواهد شد؟ دلار تک نرخی در پایان سال به چه نرخی خواهد رسید و آیا اثری بر تورم خواهد داشت یا خیر؟ به جهت بررســی موضوع فوق گفتگو کردیم با ســیدحمیدحســینی فعال اقتصادی و پتروشــیمی کــه در ادامه مشروح آنرا می خوانیم: افزایش قیمت دلار تا چه حد ناشــی از تحولات طبیعی اقتصاد و تا چه حد ناشی از تاثیر عوامل خارجی بــر اقتصاد بوده است؟
قطعــا در افزایش قیمــت دلار همه عوامل داخلــی، خارجــی و حتی ناآرامی هــای اخیر نقش داشــته اند. عوامل داخلی به این معنا که دولــت با توجه به کســری بودجه ای که دارد، از منابع بانک مرکزی اســتفاده می کند که این برداشت ها باعث افزایش نقدینگی می شود.
عوامــل خارجی نیــز تحریم هــای جدید و مشــکلاتی اســت که در دبی و سلیمانیه برای دلار ایجاد شــده و روی بازار ما اثر می گذارد. ســومین عامل نیز این اســت که تراز سرمایه نشان می دهد ده میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است که معلول ناآرامی ها است.
در گزارش های غیررســمی نیز بیان می شود که ســی میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است.
در کنار همه اینها مردم با توجه به تورم و دلار ۴۰ تومانــی نقدینگی شــان را به دلار و ســکه تبدیل می کنند و تقاضای دلار بســیار است. افزایش بی سابقه دلار تا چه حد می تواند منجر به تغییر رویکرد در دو حوزه اقتصاد داخلی و سیاســت خارجی شود؟ آیا از این مسئله به عنوان یک هشدار استفاده خواهند کرد؟دیدیم که بالاخره فشار افزایش روزانه قیمت دلار منجــر به تغییر ســکان دار بانک مرکزی شــد، قطعا سیاست هایی که آقای فرزین اتخاذ می کند با سیاست های رئیس قبل فرق خواهد کرد. از طرف دیگر بنظر می آید فشــار قیمت دلار فشــار اقتصادی، دولــت را مجبور کرده اســت که به دنبال مذاکره برود و با حل کردن مسئله برجام بتواند کمبود ارز و منابع مالی را برطرف کند. آیا قیمت اعلامی از ســوی رئیس کل بانک مرکزی دربــاره دلار نیمایی برای چه مــدت زمان و ثبات دارد و نتیجه بخش است؟
این روش قبال هم امتحان شــده است و در دولت های مختلف منتج به نتیجه نشده است. در کوتاه مدت بازارها کنترل شده اند اما به هیچ وجه دولت نمی تواند در طولانی مدت قیمت ها را در بــازار کنتــرل کند. اگر تورم کشــور دو درصد بود می شــد قیمت ها را فیکس کرد، اما وقتی تورم ۴۰ درصد است نباید انتظار داشت که ارز ثابت بماند. ارز نیز مثل بقیه کالاهاست که با توجه به عرضه و تقاضا و قیمت تمام شده تعیین قیمت خواهد شد.
تفاوت قیمت ارز نیمایــی با بازار آزاد در حال حاضر باعث گســترش تخلفات ارزی شده اســت. چه تدبیری می تواند چالش های این تفاوت قیمت را در واردات و صادرات حل کند؟
تفاوت قیمت ارز نیمایی با بازار آزاد به نوعی به ضرر صادرکننده است و صادرکننده مجبور می شود با قیمت نیمایی کار کند و قاعدتا هیچ کالایی در بازار با این قیمت توزیع نمی شــود. این سوبسید بر واردات داده می شود که تاثیری بر زندگی مردم ندارد. با توجه به نقش دولت در ارز؛ فشــرده شــدن فنر نرخ ارز برای چندمین بار چه پیامی را به بازار سرمایه و فعالان اقتصاد می دهد؟
بانک مرکزی اگر بخواهد اصرار کند عمده ارز صادرکننده ها را بــا دلار ۲۸ تومانی خریداری کند، روند صادرات دچار مشکل می شود. الان نیــز وضعیت خوبی نداریم و ۱۳ درصد کاهش صادرات داشته ایم. این سیاست ارزی می تواند اثــرات جبران ناپذیری بر بازارهــای صادراتی داشــته باشــد. در برنامه چهارم ذکر شده بود سیاســت های ارزی تابع سیاســت های کلی و تجاری کشور است. اما الان کاملا برعکس است و سیاســت های ارزی خود را بر سیاســت های صادراتــی و وارداتی تحمیل می کند و مســلم است که این روش یک سیاست شکست خورده است. قطعا هم ارز افزایــش پیدا می کند و امکان تداوم تخصیص دلار ۲۸ هزارتومانی برای دولت کمتر خواهد شد.
منبع : روزنامه مستقل
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: