رشد ۱۳۲ درصدی پرداخت تسهیلات گلخانه ای توسط بانک کشاورزی در سال جاری
بنابر گزارشات آماری بانک کشاورزی، شعب این بانک در سراسر کشور از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا ۱۳ دی ماه ۴۲ هزار و ۶۴۹ میلیارد ریال تسهیلات کشت گلخانه ای پرداخت کرده اند که در مقایسه با مقطع مشابه در سال گذشته، بالغ بر ۲۴ هزار میلیارد ریال معادل بیش از ۱۳۲ درصد رشد داشته است.
فرهنگ اقتصاد _ پیرو همین گزارش، بانک کشاورزی به منظور حمایت از توسعه کشت گلخانه ای به عنوان راهکاری موثر در مدیریت منابع آب و خاک، کنترل شرایط اقلیمی و کاهش ریسک های محیطی و با هدف تحکیم پایه های امنیت غذایی کشور، پرداخت تسهیلات گلخانه ای را جزو اولویت های اعتباری خود قرار داده است و در سال جاری تا کنون ۹۳۰۵ فقره تسهیلات گلخانه ای به متقاضیان پرداخت کرده است.
گفتنی است؛ فعالیتهای کشاورزی یکی از مهمترین بخش های نظام اقتصادی به شمار می رود، از این رو توسعه این مهم از اهمیت قابل توجهی برخوردار است وبا اتخاذ سیاست گذاری های راهبردی ورویکردهای مطلوب و مناسب به آن می تواند درامر تولید، اشتغالزایی وکارآفرینی بسیار حائز اهمیت وارزش آفرین باشد.
درهمین راستا پروژه های گلخانه ای با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، کشاورزی نیز رشد وتوسعه چشمگیری داشته به طوری که با استفاده از این روش میزان اشتغال زایی و سود دهی کشاورزی افزایش یافته است.
اما اهمیت توجه به پروژه های گلخانه ای در مقام مقایسه در این است که کشت سنتی امکان تولید زیادی ندارد در حالی که با استفاده از سیستم های علمی گلخانه ای می توان در ۱۲ ماه سال محصول داشت، این در حالی است که با افزایش سطح زیر کشت گلخانه ای نه تنها تولیدات کشاورزی افزایش خواهد داشت بلکه اشتغال گسترده تری در کشور ایجاد می شود و همچنین از فرآیند اشتغالزایی فصلی به اشتغالزایی دائم تغییر پیدا می کند.
آنچه در مواجهه با فعالیت های مختلف کشاورزی، بسیار درخور توجه است مساله بحران آب و کاهش چشمگیر منابع آبی است که آن را بعنوان چالشی بزرگ برای همه کشورها در انجام امور کشاورزی تبدیل کرده است.
بنابراین لازم است رویکرد ها درجهت افزایش بهره وری واستفاده بهینه در مصرف آب می باشد که البته می بایستی به صورت عملی تاکید واجرا شود.
لذا برهمین اساس برای مقابله با تنش آبی کشور، یکی از این راهکارها، توسعه کشت محصولات گلخانه ای به عنوان جایگزین کشت سنتی راهکاری برای برون رفت از این چالش جدی بایستی مدنظر قرار داد وروش کشت گلخانه ای به عنوان روشی کارآمد وپیشرفته بشمار می آید و رهیافتی مطمئن برای رونق کشاورزی به خصوص در مناطق کم آب قلمداد می شود.
باید یادآور شد تولید محصولات این نوع کشت برخلاف باور عموم، به دلایل کنترل آفات و بیماری ها و همچنین شرایط محیطی مناسب و رسیدگی دقیق تر، از کیفیت بالایی برخوردار است و می تواند جایگزین مناسبی برای تولیدات کشت سنتی باشد.
شایان ذکراست ایران کشوری با اقلیم خشک و نیمه خشک در جهان است و صیانت از منابع آبی به ویژه در بخش کشاورزی از جمله اولویتهای راهبردی بانک کشاورزی کشور است و ضمن اینکه در اتخاذ این سیاستها بر اصلاح الگوی کشت با توجه به مزیتهای منطقهای و منابع آبی و با اولویتبخشی به تولید کالاهای راهبردی کشاورزی اهتمام ویژه ورزید.
آنچه گفتنی است در راستای اجرایی کردن این سیاستهای راهبردی کارآمدی بانک کشاورزی درجهت تغییر الگوی کشت و البته مدیریت بهینه آب و خاک ایران قابل تقدیراست بطوریکه با افزایش ۱۳۲ درصدی پرداخت تسهیلات گلخانه ای به کنشگران این عرصه، گامی سترگ وارزش آفرین در مسیر صیانت از منابع آب و خاک کشور برداشته است که متعاقب آن نیز رضایت متقاضیان و مشتریان از دریافت این تسهیلات و درنتیجه ارتقای روحیه کارایی واشتغال بیشتر آنان را درپی داشت.
واز پیامدهای ارزشمند ونتایج مثبت دیگر این برنامهها ی کلان راهبردی سازنده ؛ تامین مالی و حمایت از طرحهای اولویتدار بخش کشاورزی و البته مدرنسازی کشاورزی و دستیابی به افق های جدید ومطلوب است و بیتردید این امر موجبات توسعه کشت گیاهان و محصولات کشاورزی گلخانهای نه تنها باعث حفظ و مصرف بهینه آب و صیانت از منابع خاک خواهد شد بلکه راه را برای ارزآوری بیشتر از محل صادرات محصولات گلخانهای نیز هموارتر میسازد.
لازم بذکراست امروزه کشت گلخانهای محصولات کشاورزی به عنوان یکی از الگوهای موفق در ترویج روشهای نوین کشاورزی تبدیل شده و همانطورکه قبلا اشاره شد ، با توجه به اینکه ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و با کمبود آب و بحران آب به دلیل بارندگی های کم سال های اخیر و تبخیر زیاد مواجه است بنابراین تولید گلخانه ای می تواند بهترین سرمایه گذاری با بازده بالا در بخش کشاورزی باشد.
در واقع به تعبیری با اجرایی کردن برنامه ریزی صحیح و استفاده بهینه از نهاده های کشاورزی (خاک، آب، بذر، عوامل محیطی) و مکانیزه کردن فعالیت های کشاورزی می توان تهدیدها و نقاط ضعف فوق را در این بخش ازصنعت واقتصادکشور را به نقاط قوت تبدیل کرد.
بنابراین درنگاه دیگر کشت محصول در گلخانه یکی از بهترین روش هایی است که امکان مدیریت درست نهاده های کشاورزی را فراهم کرده و محدودیت های موجود را تا حد زیادی رفع میکند، و از طرفی مهمترین مزیت هایی که گلخانه ها ایجاد میکنند عبارتند از استفاده از حداقل زمین برای تولید محصول و اشتغالزایی بیشتر، تولید محصول بیشتر در واحد سطح، امکان تولید محصول در خارج از فصل، پیش رس کردن محصول، تنظیم برنامه کشت مطابق با نیاز بازار، افزایش کیفیت محصول در شرایط گلخانه و افزایش کارایی آب است.
لذا سرمایه گذاری و توجه هر چه بیشتر به ایجاد گلخانه ها و تولیدات محصولات کشاورزی در گلخانه، ضمن کاهش مصرف آب کشاورزی، افزایش کیفیت محصول و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی که نقش مهمی در کاهش واردات و افزایش صادرات این محصولات به خارج از کشور به همراه خواهد داشت.
ودر تاکید بیشتر این مطلب و درنگاه کلان بایدگفت: با رویکرد های مطلوب درامر توسعه ی کشت های گلخانه ای بهترین وموثرترین راهکار در مدیریت منابع آب ، خاک و انرژی، کنترل شرایط نامساعد اقلیمی و افزایش راندمان تولید در واحد سطح است و علاوه بر بهبود کیفیت و بازارپسندی محصولات کشاورزی در بازارهای داخلی و خارجی، نقش کلیدی در تامین امنیت غذایی کشور دارد.
آمار مقایسه ای:
لازم به ذکر است اگر یک بررسی اجمالی بر کشورهایی فعال دراین زمینه داشته باشیم در روش تولیدات گلخانه ای به پیشرفت فوق العاده ای دست یافته اند.
به عنوان مثال کشور هلند دومین صادرکننده محصولات کشاورزی بعد از کشور آمریکا است درحالیکه زمینهای کشاورزی آمریکا ۲۷۰ برابر هلند می باشد و نیز بزرگترین صادرکننده گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز و دومین صادرکننده سبزیجات در دنیا است و یک سوم تجارت جهانی دانه های سبزیجات خوراکی از کشور هلند سرچشمه می گیرد و این موفقیتها فقط در ۹۴کیلومترمربع گلخانه به دست آمده است.
نکات کلیدی در اجرای پروژههای گلخانه ای:
در احداث گلخانه باید موارد مهم واساسی را درنظرداشت ازجمله:حجم سرمایه قابل دسترس شامل منابع بانکی و شخصی، مهارت های مدیریتی، آموزش های فردی، نوع فعالیت یا تجارت (عمده، صنعتی یا جزئی)، شرایط محیطی محصول مورد کشت، وضعیت بازار یا بازارهای قابل دسترس، دسترسی به نیروی انسانی کارآمد از مواردی هستند که باید مورد مطالعه قرار بگیرند.
البته انجام مطالعات صحرایی نقشه برداری و مطالعات توپوگرافی، هواشناسی، خاک، آب، دسترسی به سوخت مطمئن، دسترسی به جاده های اصلی نیز بسیار مهم و لازم می باشد.
لذا هر چقدر وقت و هزینه در برآورد دقیق و تهیه طرح مطالعاتی منطبق بر واقعیت صرف شود خروجی کار ارزشمند خواهد بود.
دربعد دیگر از پروژه های گلخانه های ابعاد تجاری آن است که در سطح وسیعی برای پرورش و تولید محصولات کشاورزی مانند انواع گل و گیاهان زینتی، سبزی ها و انواع میوه ها مورد استفاده قرار گرفته است واز نتایج ارزنده آن بهبود وضعیت زندگی افراد در بسیاری از کشورها وهمچنین افزایش درآمد عمومی بوده است.
علاوه بر موارد فوق در حال حاضر از گلخانه برای تولید نشا و نهال انواع گیاهان کشاورزی و صنعتی است که این جنبه از کاربری گلخانه به سرعت در حال افزایش است و دربخش دیگرآن می توان اقدام به تولید انواع محصولات صیفی و سبزی درحجم انبوه آن نیز پرداخته شود.
کلام آخر:
ایجاد گلخانه و تولیدات محصولات گلخانه ای در کشور و مزیت های آن برای رونق اقتصادی و کارآفرینی امری ارزش آفرین ومطلوبی است که علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در منطقه خود، ارز آوری خوبی نیز برای کشور در پی خواهد داشت.
گزارش از : بهمنی
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: