پیشکسوت هنر خوشنویسی در گفت و گو با "فرهنگ اقتصاد" مطرح کرد:
برگزاری نمایشگاههای خصوصی؛ جریانسازی و نهادینه سازی آثار ادبی هنری و فرهنگی است
* گفتگو : جلال بهمنی
در مرور زندگانی انسانها از گذشته های دور اینچنین نمایان می شود که بشر در مواجهه با پدیده های ناشناخته و عجیب به دنبال راه چاره ای برای تسکین و آرامش روح و رفع نیاز فطری خود به معنویت و کشف زیبایی های دنیای درونی و بیرونی با ابزار هنر آشنا شد و از آن یاری جست!.هنر در درازای تاریخ در زندگانی بشر! وسیله ای برای ارتقای کمالات بشر و کسب فضیلت و معنویت والای انسانی نقش آفرینی کرد
فرهنگ اقتصاد _ در پیوند همین موضوع انسانها دریافتند که با برانگیختن احساساتی یکسان در یکدیگر ؛ آثار وحدت روحی و همدلی در وجودشان نمایان می شود.
خلق آثار هنری احساس شور و شعف و حظ معنوی را در انسان برانگیخته می سازد؛ هنرمند قهار! با برانگیخته شدن احساسات و ایجاد عواطف مشترک با مخاطبان برقراری ارتباط و پیوندی معنوی مشترک می تواند جامعه را به سوی زیبایی شناسی سعادت و تعالی سوق دهد.
جامعه انسانی با هنر خوب و سالم؛ به عنوان زبان مشترک جامعه شناسی و افراد انسانی علیرغم تفاوت های زبانی و فرهنگی در تمامی ادوار زمانی و تاریخی زندگانی بشر به شمار می آید. یکی از شاخههای درخت کهنسال و پرثمر هنر ناب ایرانیان “از دیربازهنر خوشنویسی” است به طوری که درکنار سایر هنرهای بصری بسیارجلوه گری زیبا و با دل انگیزی ایفای نقش نموده است.
خوشنویسی تقریباً در تمام فرهنگها به چشم میخورد اما در مشرق زمین و بهویژه در سرزمینهای اسلامی و ایران اهمیت بسیاری در میان هنرهای بصری دارد.
با این تفاسیر بهانه ای به دست آمد در حین برگزاری پنجاه و پنجمین نمایشگاه از آثار هنر زیبای خوشنویسی زوج گرانمایه هنرمند و هنرآفرین؛ استاد کوهستانی همراه با همسر هنرمندشان استاد بانو رفعت موسوی نگارگر نقوش به اکران درآمد.
گفتگوی ذیل ماحصل گپ وگفت با این خانواده فرهنگ دوست است که از رمز و راز و و عشق و دلدادگی شان به این هنر ناب چشم نواز و همچنین دغدغه هایشان در حفظ و نگهداری و انتقال شایسته و بهینه به علاقمند به خلق آثارهنری و میراث داران آثار گرانسنگ فخرآفرین هنرهای ایرانی داد سخن راندند.
آنچه در پی می آید حاصل این گفت وشنود دل انگیز با این دو هنرمند ارزنده مهین عزیزمان است.
استادکوهستانی در معرفی خود می گوید: من ۵۵ سال دارم و متولد بابل هستم و هنرآموزی هنرخوشنویسی را به صورت جدی و حرفه ای در تهران با شرکت در کلاس استاد امیرخانی و استاد خروش که از نام آوران هنرخوشنویسی هستند، شروع کردهام.
این هنرمند نامی خوشنویسی از انگیزه های و گرایش اولیه خود به این هنرگفت: تقربیا در سال ۱۳۵۸زمانی که دانش آموز بودم درحین تورق کتاب هنر به خط استاد احصایی و استاد جلیل رسولی معجزه حروف پی بردم و انرژی حروف مرا جذب خود نمود و در ادامه با با تشویق معلمان عزیز و مشفق بویژه استاد فلاح کسب علم و هنر به طور جدی وارد عرصه بیکران هنر خوشنویسی ایرانی شدم و متعاقب آن با عشق وافر به انجمن خوشنویسان ورود پیدا کردمو در نهایت به عنوان مدرس پس از پذیرش در آزمون استادی و مدرسین برگزیده شدم.
وی اضافه کرد: نزدیک به ۳۰سال در انجمن خوشنویسان تدریس کردم و در مسیر پرداختن عاشقانه به هنر زیبای خوشنویسی و نگارگری بههمراه همسر هنرمندم تاکنون به لطف حضرت حق تعالی و همت و یاری دوستان هنردوست توانسته ایم نمایشگاههای متعددی برگزار کنیم و به موازات این فعالیتهای هنری، آلبوم ها _پوسترها،کتابهایی متنوعی نیز در این زمینه تالیف نمودهایم که به زیور طبع آراسته شد.وی ادامه داد:پیرو این موضوع زمینه سازی دعوت های متعددی از کشورهای مختلف برای شرکت در فستیوال های گوناگونی فراهم آمد و شایان ذکراست به دلیل عرق میهنی وانس و علاقه وافر به معرفی هنر گرانسنگ خوشنویسی منحصر بفرد ایرانی ؛ما این فرصت هارا مغتنم شمرده بنابر درخواست علاقه مندان خارجی در آنجا به برگزاری کلاس های خصوصی آموزشی هنر فاخر خوشنویسی داشته ایم.
وی اضافه نمود: تعداد جلسات آموزشی این کلاس ها به ۷ جلسه و احیانا ۸جلسه نیز بوده است.
کوهستانی گفت: برگزاری نمایشگاه و همچنین برگزاری این جلسات آموزشی در کشورهای مختلفی سند افتخاری در کارنامه هنری من و همسرم بوده است که توانسته ایم مخاطب غیر ایرانی را جذب کنیم تا خط و خوشنویسی مان بخانه هایشان راه یابد…..از جمله این کشورها در چین، ژاپن ،فرانسه،کویت،کلمبیا و…بوده است این استاد صاحب سبک خوشنویسی ضمن اشاره به انرژی حروف و خط زیبایی فارسی افزود: درک و دریافت انرژی ماورایی از حروف و خط فارسی حاصل سالیان متمادی در تمرین وممارست، پشتکار مداوم و عشق بسیار ی را می طلبد.
وی افزود: دلدادگان صاحب ذوق با مشق فراوان در این عرصه شوق آفرین هنر قطعا فائق و سرافراز خواهندبود .
من وهمسرم رفعت بانو موسوی نزدیک به سالیان متمادی است که مشغول تعلیم و ترویج این هنر ارزشمند هستیم و به اتفاق ،شاگردان بسیاری را تحویل جامعه هنری دادیم که برخی از این هنرمندان زبردست در ایران و هم در خارج از کشور مشغول تدریس خوشنویسی هستند.
این استادخوشنویس اخلاق مند در معرفی سوابق هنری خود می گوید :برگزاری اولین نمایشگاه آثارش در سال ۱۳۶۵ در دانشگاه پزشکی شهر بابل بود؛ و درادامه افزود:درکنارپرداختن به این هنر با توجه به علاقهای که به حرفه روزنامهنگاری داشتم دراین زمینه نیز مشغول به تحصیل و کار شدم درقالب همکاری هنری و تحریری را با برخی از روزنامهها آغاز کردم.
در همان سال خوشنویس روزنامه ها شدم و در کنار اشتغال خوشنویسی ام، ادامه تحصیل در رشته ارتباطات را نیز آغاز کردم.
این استاد صاحب سبک با احساس تعهد به هنرمندان و ثبت نظرات شان در همان سال ها به سراغ هنرمندان مشهور خط و خوشنویسی می رود و در این رابطه می گوید: با احساس تعهد و انس و علاقه ام به این هنر اصیل ایرانی به دیدار پیشکسوتان این هنر شتافتم و از آنها مصاحبههایی به یاد ماندنی و خاطره انگیز تهیه کردم و مجموع تکاپوی هنری و رسانه ای درمجله ای با عنوان «کاروان کلک» منتشر شد که به اذعان اهل هنر و دوستان هنرمند کتابی ارزشمند و منحصربفرد در این مقوله در معرفی استادان معاصر خوشنویسی است.وی در خصوص سوابق حرفه روزنامهنگاری خود می گوید: چند ین سال مسوول صفحه هنری روزنامه و مجله های مختلف بودم ازجمله روزنامه های معروف مانند همشهری و ایران سایر روزنامه های دیگر بودم .وی اضافه کرد:اولین مجله در خوشنویسی ایران را در سال ۷۱ باگفتگو ۲۲ استاد معاصر به عنوان پایان نامه ارائه دادم و بجاست اینجا یادی کنم از استادان راهنما ازجمله استاد فقید دکتر قندی و استاد معتمدی که مرهون تعالیم شان هستم.
استاد کوهستانی در ادامه از همکاران روزنامهنگاری ازجمله آقایان عباس سجادی،پورامید روزنامه همشهری، اکبری صحت، جلال جمشید برزگر وهمچنین محسن نفر که در هنر موسیقی فعال بود افتخار همکاری داشتم.این استاد صاحب ذوق از در توصیف جهان بینی هنر مند می گوید: هنرمند تلاش اش بر اینست که تصویری جدیدی از هنر به جهانیان معرفی کند و همه هنرها در تلاش انعکاس این تصویر اختصاصی منشعب و متاثر از نگاه هنرمندشان ارائه شود، حال به شکل ضبط صدا یا تصویر و غیره سعی بر این دارند که خودشان را به ظهور برساند.
هنرهای تجسمی شرایط اش به این گونه است که هنرمند از کنج عزلت چند سالی به سرمی برد که بتواند آثار خود را به با امضاء اختصاصی خودش را نمایش بگذارد.
وی افزود:پیرو همین موضوع الان تقریبا نزدیک به ۳ دهه هست من با خانم موسوی کار هنری انجام می دهیم ایشان در زمینه نگارگری و نقوش خوشبختانه به برکت قلم و تلاش های دونفره که داشتیم درپنج قاره حضور پیدا کرده و تلاش کردیم تا موفق شدیم جلوه های خط و نقش ایران را به جهانیان معرفی کنیم.
وی افزود:توانستیم تصویر جدیدی از خوشنویسی ایرانی، نستعلیق شکسته خطوط رایج ۷خط رایج اقلیمی را به آنانی که انرژی حروف را درک کردند و صاحب ذوق مطالعه و مداقه هستند اقدام به جمع آوری و آرشیو این آثار کردیم. این آثار در نمایشگاهها ی مختلف به کلکسیون های خصوصی علاقهمند ان در کشورهای خارجی که دارای خوشنویسی خاص و مثل کشور ما هنرزیبایی خوشنویسی ایرانی ندارند راه پیدا میکنند.
استادکوهستانی اضافه کرد: این امر افتخاری است که آثار متقدمین ایران و هنرمندان معاصر در کلکسیون ها و مجموعههای موزه های دنیا اکران می شود.
این خوشنویس پرآوازه ایرانی از ثمره هنرآموزی و ظهور استعداد درخشان این هنر با افتخار یاد می کند و می گوید: به فضل پروردگار و همت عالی شاگردان عزیز هنرآموز و از ثمره تلاش وافرشان موفق شده اند درداخل کشور هم درخارج کشور نمایشگاه های متعددی برگزارکنند که تعداد زیادی ازعزیزان هستند و امیدوارم حافظه ام یاری کند از ذکر نامشان ازجمله آقای علی مسعود زاده ملیکا و مهسا مرعشی، آقای دکتر حقی که در ایتالیا ؛ و همچنین دکتر سلیمانی حسن نوری ،جناب اسماعیل زاده ،استاد مزدارانی، آقای دکتر رشیدی، آقای مصطفی فرمانبر، خانم سعیده ابراهیمی در دانشگاه بریتیش کلمبیا و عزیزان خانم دکتر آزاده داوودی و خانم تندیس تقوی و در شرق آسیا فیلیپین و مالزی فعالیت تلاش مستمری داشتهاند. خداوند را شاکر هستیم که توانستیم چنین هنراموختگانی شایسته ، ماهر و متعهد را؛ من به همراه همسر هنرمندم رفعت بانو موسوی تحویل جامعه هنری ایران و در عرصه جهانی ،بدهیم.
استادکوهستانی اظهارداشت:انتقال هنر و فرهنگ به مانند دو ۴۰۰ متر امدادی می باشد و این هنر به مثابه امانتی است که با سرعت و دقت به ما می رسانند، ما هم می بایستی حفظش کنیم و ارتقا بدهیم و با همان سرعت و دقت تمام به نفر دیگری و تاریخ برسانیم و به آیندگان معرفی کنیم.
وی از دیگر فعالیتهای هنری -اجتماعی اش یاد کرد و گفت:در چند سال اخیر پروژه های اجتماعی پرستاران، پزشکان و آموزگاران مهر با همراهی استاد کاوه تیموری و همکاری خانم موسوی انجام داده ایم و سعی کرده ایم که در این زمینه همکاری صمیمانه ای در پروژه های جامعه شناسانه یی داشته باشیم و در این مسیر با پشتکار تمام استاد تیموری به همراهی هم توانستیم که آثار ارزشمندی در این موزه های مختلف و فرهنگستانها به نمایش بگذاریم.
وی ضمن اشاره به تلاش استاد کاوه تیموری در این عرصه گفت:ایشان همواره در تولید و هدایت پروژه های هنری جامعه شناسانه موفق بوده اند. همانطور که اشاره شد سربلند و سرافراز موفق به اکران موزه های مختلف نمایشگاهی شده ایم.
این استاد نامور خوشنویسی ایرانی از تعداد تابلوهای نمایشگاه اخیرش گفت:این نمایشگاه که فراروی مشتاقان بود؛ حدود یکصد( ۱۰۰)اثر برای نصب در نمایشگاه آماده شده بود ولی ( ۱۰) اثر آن به علت نبود جا امکان نصب روی دیوار نداشت و البته بدین منوال چندین اثر دیگر در نگارخانه موجود داشتیم.
استادکوهستانی یادآوردشد:این آثار مجموعه ای کارهای مشترک بین من و همسرم است و ناگفته نماند دوستان دیگری نیز درگرد آوری این آثار به عنوان دستیارانی بودند که از محبت همدلی و همکاریشان که بسیار ارزنده و ضروری بود؛ بویژه در زمینه قطعه سازی و تذهیب و قاب کردن تابلو ها و همچنین مسائل جانبی که ما را یاری رسان بودند و ذکر نامشان برسم ادب و قدردانی از این عزیزان ضروری می بینم ازجمله: استادپرندی،الهه موسوی،مونا احمدبیگی،خانم ماهور نظافت، آقای حسن نوری که در برپایی این نمایشگاه همکاری مجدانه و صمیمانه ای داشتند و سایر عزیزانی که همراهی کردند و الان درمورد ذکر نامشان حضور ذهن ندارم مجموعا از زحمات و تلاش همدلانه شان تقدیر و تشکر می نمایم.
این استادخوشنویسی در توصیف انگیزه ها و اهداف در برگزاری نمایشگاههای خصوصی گفت:همانطورکه واقف هستید نمایشگاه انفرادی گل سرسبد کارهای اندیشه ای یک هنرمند است که منشعب از روح و روان و عمق جانمایه هنری یک هنرمند است و همه قوت وضعف، درک و دریافتهای آرمانی یک هنرمند در خلق این آثار نمایان می شود.
به قول حضرت حافظ:
“چون جمع شد معانی گوی بیان توان زد”
پس آثار هنرهای تجسمی جوهره ی جان هنرمند است…وی اضافه کرد:خلق این آثار در روند مطالعه و مداقه هنرمند با بهره گیری از تکنیکهای که بر اثر تمرین و ممارست کشف کرده است به ببیننده می گوید هنرمند افرینشگر چه به دست میآورد و درنتیجه قابلیت اکران و نمایش پیدا می کند ،یا باید در حد تجربه بماند.استاد کوهستانی ضمن تقدیر از همفکری و همدلی دوستان و استادان صاحبنظرش گفت: من از مشورت خوب و فنی عزیزان همراهم همیشه بهره مند می شوم و با آنها به اصطلاح نظرخواهی میکنم و درخروجی نهایی لحاظ می دارم و همچنین از تکنیکها ی نوین استفاده می کنم تا کار بروزتر شود
استاد کوهستانی از تلاش و همدلی همراهی این دوستان همیشه پشتیبان تقدیر کرد و به ذکر نام دو تن از آنها پرداخت و گفت: بجاست از زحمات و تلاش ارزنده آقای محمد امیری، محمد نجفی که گرافیست نقاش هستند تشکر و قدردانی نمایم.
وی اشاره داشت: اکران تابلوهای ارزشمند و جدید که از قابلیت نمایش ، جذابیت، خلاقیت و نوگرایی برخوردار بوده است و از ویژگیهای اصلی این آثار به شمار می آید ، زیرا که با تکنیکهای جدید اجرا می شود. درواقع بکارگیری این تکنیک های نوین به نوعی حرف جدیدی برای گفتن دارد.
استادکوهستانی ضمن ابراز شور و شعف از استقبال اهالی هنر و صاحبنظران و علاقه مندان به بازدید از این نمایشگاه اظهار داشت: خوشبختانه در طی ۱۰روز نمایشگاه از بازدید و استقبال کم نظیری از سوی هنرمندان و علاقه مندان مواجه شدیم بویژه اینکه هرشب ما دراین گالری مراسم بزرگداشت حضرت فردوسی توسط دست پروردگان “استاد امیر صادقی”از فردوسی سرای ایران و حکیم رودکی،گرامیداشت مولوی بلخی و شب سماع و اجرای گروه موسیقی بانوان که توسط و راهنمایی استاد رضا موسوی انجام شد، داشتیم.
وی در ادامه می افزاید: در پیوند به همین موضوع مراسم بزرگداشت استادان فرهیخته و ماندگار آقای مجید و حمید وفادار و خانم وفادار نیز برگزار گردید.
این استاد صاحب سبک خوشنویسی از اهداف اصلی برگزاری نمایشگاههای خصوصی اشاره کرد وگفت: برگزاری نمایشگاه های خصوصی به نوعی جریان سازی و پویایی آثار ادبی هنری و فرهنگی است و همچنین موجب اشاعه فرهنگی و نهادینه شدن آن می شود.
احساس مسوولیت و کنار هم بودن برای تحمل شرایط سخت، بسیار دلگرم کننده است .به راستی ما همه باهم هستیم .”دست به دست هم بدهیم به مهر ” تا بتونیم از موانع و مشکلات عبور کنیم ، به افق جدید و فردای روشن برسیم. و دلگرم باشیم هر وقت اهالی فرهنگ و هنر و مردم درکنار هم به مهر و مهربانی ایستادند از پس مشکلات سربلند و سرافراز بیرون آمدند . چرا که از ما حدیث عشق به یادگار خواهد ماند .
استادکوهستانی اظهارداشت:ما به تاریخ وجامعه بدهکاریم به فر و شکوه این فرهنگ بدهکاریم ، باید تلاش کنیم هر کس به نوبه خود به این فرهنگ و هنر و جامعه ادای دین نماییم.
تا بخشی مهم از مشکلات جامعه رفع شود.بنظر من هنرمند راستین به امید روزی است که جامعه اش به بلوغ بهتر و توانمندی بیشتر برسد،اگر این ظرفیت ایجاد شود،هنرمند میتواند با عرضه ای درست و فروش آثارش در خدمت مردم جامعه و بحران ها حضور نتیجه بخش داشته باشد،حتی در زیرساخت ها و کارهای زیربنایی مشارکت کند،مدرسه و هنرستان بسازد و در تمامی زمینه ها به عشق آب و خاکش اثر خلق کند و فرّ و شکوه فرهنگ ایران زمین را پاس بدارد.
گفت و گو : جلال بهمنی
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: