مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف در گفت و گو با فرهنگ اقتصاد:
یکی از ماموریت های اصلی بانک توسعه تعاون تأمین مالی فعالیتهای بخش تعاونی های کشور است
زمانی صادرات فرش دستباف ایران بخش عمده ای از صادرات غیر نفتی کشور را تشکیل می داد. متاسفانه با اعمال تحریمهای ناجوانمردانه آمریکا علیه این صنعت، و در کنار آن تحریمهای داخلی به شدت بر میزان ارزآوری آن تاثیر گذاشته و رتبه جهانی ایران را در صادرات فرش دستباف تنزل داده است.
فرهنگ اقتصاد _ باتوجه به مناسبت روز۱۳شهریور روز تعاون درپیشرو؛ بانک توسعه تعاون یکی از زیرمجموعه های وزارت تعاون کار ورفاه اجتماعی بعنوان متولی امور اشتغالزایی وارایه خدمات تسهیلات بانکی به تعاونیها است؛ برآن شدیم تا در گزارش تحلیلی ازعملکرد این بانک از زبان یکی از دست اندرکاران بخشهای اقتصادی و اشتغالزایی تعاونیها در صنف فرش دستباف به بحث بنشینیم تاضمن ارزیابی جایگاه ارزشمند امر تعاون در بانک توسعه تعاون وتشریح اقدامات ارزنده ومثبت آن بانک در اجرای سیاستهای محوری کشور از طریق تعاونیها در راستای تحقق وتوسعه عدالت اجتماعی وحمایت ازاقشار محروم و کم درآمد درسطح جامعه بخصوص جامعه روستای وعشایری وهمچنین حمایت اشتغال بانوان سرپرست خانوار کنکاش نماییم.
شایان ذکراست تعاونی ها بعنوان بخشهای مولد اقتصادی و اشتغالزایی نیازمند تزریق تسهیلات برای کارآفرینی و اشتغالزایی از طریق بانکهای عامل به نوعی از فعالیت های تعاونی می باشند که دراین راستا بانک توسعه تعاون بزرگترین رسالت خود را درجهت تامین امور مالی زیربنایی وطرحهای مولد تعاونی ها برعهده دارد .
عبدالله بهرامی ، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف ایران و رییس کمیسیون فرش، صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون ایران در گفت وگو با فرهنگ اقتصاد؛ضمن گرامیداشت روز تعاون و آرزوی توفیقات روزافزون برای دست اندرکاران خدوم این حوزه و همچنین تکریم عملکرد بانک توسعه تعاون بعنوان یکی ازمتولیان راستین این عرصه اعلام داشت:مقوله تعاون وهمکاری؛ رمز موفقیت وسرآمدی تمامی فعالیتهای اقتصادی واجتماعی وفرهنگی در جهت نیل بهاهداف عالی رشد توسعه پایدار می باشد.
لذا تعاونیها از بعد اقتصادی زمینه ساز عدالت ومساوات وبرابری درسطح جامعه هستند وازابعاد دیگر اجتماعی ،سیاسی،فرهنگی نیز می تواند تجلیگاه ارزشهای انسانی،اخلاقی ودینی باشند که افراد درسایه سعی وتلاش ارزشمند وهدفمند خود نسبت به اعتلای زندگی اجتماعی جامعه خود به این اهداف مقدس ومتعالی نایل شوند .
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف گزارش عملکردی واقدامات بانک توسعه تعاون باتوجه به ماموریتهای سازمانی این بانک را مبتنی بر گزارشهای مستندمجمع سالیانه وتحلیل های کارشناسان حوزه بانکی مثبت وارزنده ارزیابی کرد واظهار داشت: درواقع یکی از ماموریت های اصلی این بانک تأمین و تجهیز منابع لازم فعالیتهای بخش تعاونی های کشور است.بنابر گزارشات بانکی مستند و تحلیل کارشناسان حوزه بانکی ، بانک توسعه تعاون به عنوان یکی از اصلی ترین بانک های عامل در ارائه خدمات در زمینه اشتغال پایدار، توسعه بخشهای مولد اقتصادی وتعاونی ها و بهویژه جامعه روستایی و عشایری؛ اقدامات ارزنده وقابل توجهی بخصوص به این جامعه هدف در طرحهای بزرگ ملی انجام داده است.
وی دراین راستا اضافه کرد:بنابر گزارش آماری موجود در راستای اجرای طرح ملی و توسعه ای بیش از ۳۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات با نرخ ترجیحی به روستاییان و عشایر کشور پرداخت شده است؛ بطوریکه این میزان از تسهیلات توانسته است ۵۵ هزار اشتغال پایدار در حوزه های مختلف ایجاد کند.
وی در ادامه افزود: بر اساس جدیدترین گزارش مجمع سالیانه بانک؛ بانک توسعه تعاون از ابتدای تاسیس ۱۸۸ همت تسهیلات پرداخت کرده است که میزان ۵۰ درصد آن طی دو سال اخیر پرداخت شده است و ۴۹ درصد تسهیلات پرداختی این بانک در این بخش ثابت بوده است این در حالی است که شبکه بانکی به طور میانگین ۱۶ درصد تسهیلات را در بخش ثابت اعطا کرده است. این آمار نشاندهنده رویکرد قوی حمایتی این بانک از صنایع ایجادی و نوپا در جامعه هدف بوده است. انتظار این است با توجه بیشتر سهم صنعت فرش دستباف از این تسهیلات افزایش پیدا کند.
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف ایران و رییس کمیسیون فرش، صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون ایران در مورد سابقه تاسیس این اتحادیه اظهار داشت: اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف ایران در سال ۱۳۷۳ تشکیل شده و در حال حاضر بیش از یک هزار تعاونی را تحت پوشش دارد و حدود ۵۱۰ تعاونی کاملا فعال بوده و حدود ۱۱۳ هزار عضو و کارگاه قالیبافی را پوشش و خدمات رسانی می نماید.
بهرامی در خصوص چالشهای اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف ایران اعلام کرد: بزرگترین مشکلات اتحادیه در عدم تأمین منابع مالی با توجه به سرمایه بر و زمان بر بودن تولید فرش است.
وی اضافه کرد:از دیگر چالشها و مشکلات اتحادیه می توان عدم ابزارهای مناسب برای نظارت ، تشکیل و عضویت زیر مجموعه ها، عدم ثبات نرخ ارز برای قبول سفارشات ، عدم تعامل و ارتباط مناسب با کشورهای هدف صادراتی و تحریم داخلی و خارجی ، عدم اجرای قانون بیمه تامین اجتماعی قالیبافان و غیره را نام برد.
مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف ایران در خصوص تسهیلات اشتغالزایی جانب بانک توسعه تعاون به کارگاههای تولیدی قالی و فرش گفت: اگرچه تعاملات اتحادیه با بانک توسعه تعاون مطلوب است اما با توجه به منابع محدود بانک و از مهمتر اجرای تسهیلات تکلیفی برای برنامه های دولتها متاسفانه در راستای خدمت و اعطای تسهیلات به اتحادیه ها وتعاونیها نتوانسته تسهیلات تمام جامعه هدف خود را به صورت کامل اعطا نماید،در نتیجه در برخی موارد تعاونیها با عدم دسترسی به منابع مالی روبرو بوده اند.
بهرامی در مورد تاثیر تحریمها بر صادرات فرش دستباف ایرانی تصریح نمود:بخش فرش دستباف با تحریم دولت آمریکا در سال ۱۳۹۷حدود ۳۰ درصد بازار خود را از دست داد واز آن مهمتر تحریم داخلی و تصویب و اجرای پیمان سپاری یا تعهد ارزی توسط بانک مرکزی بود که باعث شد حدود بیش از ۴۰۰ میلیون دلار بازار صادراتی را از دست بدهیم و کل صادرات ما در سالهای بعد از ۱۳۹۸ کلا سالانه به ۵۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرد و بعد ازقرنها ومتاسفانه برای اولین بازار جایگاه صادراتی فرش دستباف ایران در دنیا به رتبه ۵ و۶ تنزل پیدا کرد.
رییس کمیسیون فرش، صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون ایران در خصوص اینکه چه اولویتهایی باید مد نظر وزیر تعاون و کار و مدیرعامل بانک توسعه تعاون در دولت چهاردهم باشد،تاکید کرد: با توجه به نقش استراتژیک صنعت فرش در اشتغال و ارزآوری و مکمل کشاورزی، دولت مکلف است نسبت به حمایت ها و مشوق های مالی و اجرای بیمه و حمایت از تعاونیها و اتحادیه ها اقدام جدی نماید تا نقش عملکردی آنهانیز پر رنگ تر گردد؛
لذا دولت باید سند توسعه برنامه هفتم را اجرا کند و برای توسعه تعاونی ها اقدام عاجل نماید چون رویه حال باعث بی انگیزگی شدید جامعه تعاون گران شده است.
وی افزود: از دولت جدید انتظار داریم و پیشنهاد می نماییم که نسبت به تشکیل سازمان ملی فرش و صنایع دستی برای سامان دادن به این صنعت ملی و جهانی اقدام نماید .
بهرامی در خصوص کارآمد بودن تسهیلات اعطایی بانک توسعه تعاون تاکید کرد: بانک توسعه تعاون به عنوان یک بانک توسعه ای؛قاعدتا باید دولت سرمایه کافی و زیادی به آن تزریق کند تا این بانک بیشتر بتواند در انجام ماموریتهای خود برای توسعه تعاونیها مطلوبتر اقدام نماید.
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: