مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان در گفت و گو با فرهنگ اقتصاد اعلام کرد:
“بانک توسعه تعاون، بانک اول اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان کشور است”
گفتگو:جلال بهمنی
نجاری یا همان درودگری، از کسب و کارهای محبوب و ارزشمند در سراسر دنیا بوده و درواقع نوع پیشرفته آن هنر با چوب کارکردن قلمداد میشود.
فرهنگ اقتصاد _ بامطالعه روی آثار دستی برجای مانده شکوه و عظمت هنر نجاری؛ می توان گفت قدمت تاریخ این هنر به زمان مصریان باستان، رومی ها و چینی ها برمیگردد.
صنعت مبل یکی از پر رونق ترین و پر کاربرد ترین بخش از صنعت چوب به شمار می رود. مبل انواع و اقسام گوناگونی دارد که دارای تنوع در محصول باتغییرات درفرم و پیشرفت درانواع مدل آن می باشد و همین امر باعث محبوبیت بیشتر و افزایش تقاضای آن شده است.
صنعت مبلمان از جمله صنایعی است که به دلیل ارتباط وسیعی که با دیگر صنایع دارد، مطلوب اقشارمختلف جامعه است؛درنتیجه تاثیر بسیاری بر رشد اقتصادی و صنعتی هر کشور دارد.
بازار مبلمان در کشور بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال گردش مالی دارد؛ سودآوری و ارزش افزوده صنعت مبلمان در بخش های مختلف می تواند بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد متغیر باشد.
بانک توسعه تعاون بنابر رسالت های سازمانی در اجرای سیاستهای محوری و حمایت از کارآفرینان و صنایع مولد کشور از طریق تعاونیها با اهداف عالی در تحقق و توسعه عدالت اجتماعی و حمایت از کارآفرینان و صاحبان صنایع مولد اقتصادی در امر اشتغالزایی با تزریق تسهیلات بانکی و حمایت های مالی از آنها از طریق بانکهای عامل به نوعی از فعالیت های تعاونی درجهت تامین امور مالی زیربنایی و طرحهای مولد تعاونی ها را برعهده دارد که در این راستا نیز کارآمد و موفق بوده است.
بر همین اساس گزارشی تحلیلی با یکی ازمدیران کارآمد تعاونی های دربخش صنایع چوب و مبلمانسازی انجام داده و با وی به گفتگو نشستیم تا ارزیابی از عملکرد و حمایت های مالی بانک توسعه تعاون در زمینه اعطای تسهیلات هدفمند برای رشدو وتوسعه وکارآفرینی به این بخش ازصنایع مولد و همچنین حال وهوای این صنعت ارزش آفرین مطلع شویم؛ آنچه در زیر می آید حاصل این گفتگوست.
داود رجبی مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان سوابق مدیریتی ذیل را در کارنامه کاری خود دارد.
۱- نزدیک به ۱۰ سال مدیر عامل شرکت تعاونی درود گران سمنان.
۲-حدود ۱۲ سال عضو هیات مدیره و بازرس اتحادیه درودگران سراسر کشور.
۳- حدود ۸سال مدیر عامل و عضو هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان سراسر کشور.
۴- عضو هیات مدیره شرکت پیشگامان صنعت مبلمان پرشیا.
۵-دبیر کمیسیون صنعت ومعدن اتاق تعاون ایران .
۶-مدیریت و مالکیت مجموعه صنایع چوب و ام دی اف یاسین.
۷-مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی درودگران و مبلسازان .
رجبی در معرفی اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان می گوید:این اتحادیه ازسال۱۳۶۸ شروع کار نموده ودر سراسر کشور متشکل از ۱۰۶ تعاونی با پراکندگی آن در تقریبا کل کشور است که از اهم اهداف سازمانی این اتحادیه تامین منافع تعاونیها وپشتیبانی های لازم از نیازهای تولیدکنندگان مبلمان وصنایع چوبی است و همچنین ایجادشرایط استفاده از تسهیلات مالی و حمایتهای دولتی وبا اهتمام در رفع مشکلات صنفی اعضای تعاونیهای مربوطه می باشد.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی درودگران و مبلسازان درخصوص تشریح چالشها وموانع عدیده پیشرو این صنعت می افزاید: صنعت مبلمان یکی از شاخصه های اصلی زندگی مدرن و پیشرفته انسان عصر حاضر است زیرا انسانهای توانمند یا متوسط جامعه نیز با داشتن این وسایل رفاهی وآسایشی زندگی می توانند خود را به گونه مرفه و متنعم وامروزی جلوه کنند.
متاسفانه یکی از موانع اصلی تولید، تامین مواد اولیه است مثلا طبق آمار اولیه که خودمان رصد کرده ایم نیازمندی اولیه ما درخصوص تامین۰۰۰ /۲/۵۰۰(دو میلیون پانصد هزار) مترمکعب مصرف” ام دی اف” است که تنها می توانیم صرفا۷۰۰،۸۰۰هزار،مترمکعب آن را وارد کنیم و در تامین مابقی آن در داخل بامشکلات جدی روبرو هستیم.
رجبی ادامه داد: یکی از دیگر مشکلات اصلی این صنعت درخصوص تخصیص ارز نیمایی است که متاسفانه بنابر سیاستهای مالی جدید دولت به احتمال به یقین آن راحذف کرده اند وگفتنی است حذف ارز نیمایی طبیعتا موجب افزایش ارزش افزوده محصولات تولیدی خواهد شد و نهایتا افزایش قیمت و متعاقب آن رکورد بازار را نیز به دنبال خواهد داشت.
وی اضافه کرد:با حذف سهم ارزنیمایی در این صنعت حال و روز آن بدتر ازگذشته خواهد شد ودر پیامدهای بعدی آن کاهش تولید وبه تبع آن تعطیلی کارگاههای زیادی بدنبال خواهد داشت ودر نهایت افزایش معضل بیکاری وتورم ازعواقب اجتنابناپذیر آن مورد انتظار است.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی درودگران و مبلسازان افزود: از آثارمنفی دیگرحذف ارز نیمایی، دراین صنعت ضمن اینکه تعداد زیادی از واحدهای تولیدی خرد از چرخه این صنعت خارج می کند برای سایر تاب آورندگان در این کارزار شوک مالی که با سختی و مشقت دوام می آورند، باحتمال زیاد برای جبران کسری مواد اولیه خود به منابع طبیعی داخلی دست یازیده که این اقدام بسیار زیانبار بوده و پیامدهای منفی آن متأسفانه نابودی جنگلها وهدر رفت منابع طبیعی را درپی خواهد شد.
وی اظهار امیدواری کرد وگفت:انشالله با اتخاذ سیاست گذاری های صحیح وکارآمد دولت جدید ازاین فاجعه زیست محیطی جلوگیری بعمل آید.
رجبی گفت:بهترین راهکار منطقی برای حفظِ منابع طبیعی جنگلها باتوجه به شرایط اقلیمی و کم آبی کشورمان، ترجیحا واردات مواداولیه چوبی ازکشورهای صادر کننده مقرون بصرفه است زیرا به ضرورت اینکه ازتخریب ونابودی جنگلها جلوگیری بعمل می آید.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های درودگران و مبلسازان با اشاره به اینکه ریشه گرانی کالا تامین مواد اولیه برای تولید محصول است؛ بیان کرد: دولت باید از تولیدکنندگان حمایت کرده و مشکلات آنها را در تامین مواد اولیه رفع کند و مناسبتر ین راهکار تسهیل در واگذاری امکانات مورد نیاز و اعطای تسهیلات مالی مورد نیاز به تولیدکنندگان باشد و در عین حال نظارت شود تا انحصاری صورت نگیرد.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی درودگران و مبلسازان درخصوص میزان صادرات صنعت مبلمان اظهار داشت: صادرات مبلمان بطور تقریبی حدود ۷میلیون دلار در ۶ماه اول سال جاری بوده است.
رجبی در تشریح معضلات دست به گریبان صادرات و جایگاه صادراتی ایران درمقایسه باسایرکشورهای مدعی دراین صنعت اظهارداشت: متاسفانه درارزیابی کلی صادرات محصولات چوبی کشور خیلی ضعیف بوده زیرا که هزینه های تولید بالاست وطبعا برای تولیدکننده و صادرکننده صرفه اقتصادی ندارد واین درحالیست که ما پتانسیل حضور فعال در بازارهای هدف جهانی بویژه در بازار منطقه را داریم، ما می توانیم با توجه به ظرفیت بالا و کیفیت مطلوب فنی و هنری درمحصولات تولیدی مبلمان لوکس و زیبا که در کشور به کار میرود این بازارها را از آن خود نماییم.
وی با اشاره به واردات کالای ارزانقیمت چینی وسهم خواهی آنها از بازار منطقه گفت: با رفع تحریمها وجبران کمبود منابع ارزی، وبا ایجاد یک فضای رقابتی سالم وهموار با برندهای معتبر دنیا در کشور صنعت چوب ایران حتما نام آور خواهد بود.
وی افزود:با ایجاد بسترهای لازم زمینه رشدو پیشرفت این صنعت در داخل موجب ارتقای صنعتی وارایه محصولات باکیفیت وهمچنین افزایش راندمان تولید می شود.
وی اضافه نمود:در بسترهای سالم رقابتی منطقه ای-جهانی صنعتگران داخلی نیز با سیاسیت های راهبردی وحمایتی دولت ازآنها،یقینا صنعتگران نیز با انگیزه های مثبت و خودباوری به بهترین شکل تخصص وهنر خود را به منصه ظهور خواهند گذاشت.
وی اذعان کرد:اما متاسفانه حضور کالاهای ارزانقیمت باکیفیت نامطلوب چینی این فضای سالم رقابتی را ازبین برده زیرا که ناترازی هزینههای تولید و قیمت تمام شده کالا باکیفیت خوب برای تولیدکنندگان ایرانی بسیار گران تمام شده و درنتیجه قیمت محصولات ایرانی از کالاهای چینی گرانتر است ولی برای مصرف کننده عادی قیمت ملاک خرید اولویت در ارزانی می باشد.
وی اظهار داشت:ولی با دیده انصاف باید گفت کیفیت محصولات ایرانی بسیارمقبول ومطلوب بوده طبعا چون هزینههای مصروفه نیز بالابوده است؛ مثلا من باحضوردر نمایشگاهی در کشورقزاقستان به عینه دیدم محصولات چینی اصلا کیفیت محصولات ما را نداشت ولی قیمت پایین بود که این امر متاسفانه امتیاز فروش آنها را بالا برده بود، اگر مابتوانیم باحفظ همین کیفیت محصولات خودمان باقیمت رقابتی مقبول مشتریان خارجی قطعا سهم زیادی از بازار فروش وصادرات را ازان خود خواهیم،لذا یکی از اقدامات جدی حمایتی دولت برگزاری نمایشگاههای بیشتر در داخل و خارج از کشور است تا از این بستر میزان صادرات مبلمان افزایش یابد.
رجبی اضافه کرد:متاسفانه یکی ازدیگر مشکلات مهمی که در راه صادر کنندگان است؛ برگشت پول ارز صادراتی است مثلا درصادرات به عراق صادرکنندگان نمی توانند این پول را جابجا کنند و بالاجبار با۱۰هزار تا کش (به صورت نقد) می آورند درنتیجه بازگشت سرمایه بسیار مشکل ساز است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان گفت:دولت باید با اتخاذ تدابیر راهبردی در این صنعت به صاحبان این صنعت وتولید کنندگان کمک و مساعدتهای لازم در رشد وتعالی این صنعت ارزش آفرین همت عالی بگمارد که ازجمله سیاستهای اصلی حمایتی تخصیص ارزنیمایی بصورت سهمیه ای خاص به این صنعت باشد تا در مدیریت هزینه های تولیدی محصول صنعتگران، این هزینه ها کاهش یافته و در نتیجه صادرات این کالاها البته باحفظ کیفیت مقرون صرفه باشد.
رجبی از دیگر سیاستهای حمایتی دولتی از این صنف تصریح کرد: تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه نیز به دشواری انجام می گیرد؛ آزاد نمودن واردات مواد اولیه و حذف عوارض و گمرکی آن یکی از راهکارهاست و دولت بایستی از سیاستگذاریهای مداخلهی مستقیم بخصوص درقیمت گذاری ها پا بیرون بکشد؛درقیمت گذاری های کالا بدرستی که باقیمتهای دستوری دولت توازن هزینه های تولید وخروجی قیمتهای محصول برهم می خورد.
وی افزود: مداخله های دولت باسیاست های حمایتی مطلوبتر اینست که در تخصیص سهمیه ای خاص از ارز نیمایی از طریق بانک مرکزی بهاین صنعت اهتمام ورزد تایکی از مشکلات اصلی که کمبود منابع ارزی است مرتفع شود ویقینا ازطریق این سیاست راهبردی کارگشا گامی بزرگ در جهت ارتقای صنعت چوب ورونق مبلمانسازی درکشور برداشته خواهدشد.
وی اذعان کرد:در برخی مقاطع دولت توجه لازم را به رونق و جهش تولید ندارد که متاسفانه باید گفت وضعیت تولید در کشور نابسامان است ازاین جمله حال وهوای این صنعت که می بایست نگاه ویژه حمایتی داشته باشدتا ما بتوانیم تولید بهتری داشته باشیم از جمله مساعدتهای لازم در خرید ماشین آلات مدرن وپیشرفته با اختصاص ارز نیمایی بیشتری می توان انجام بگیرد و باید درنظر داشت حمایتها و پشتیبانی بهینه دولت از صنایع مولد موجب اشتغالزایی و ارزش آفرینی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و حتی امنیت در کشور در پی خواهدداشت.
وی با بیان اینکه تامین نقدینگی نیز از مشکلات جدی تولیدکنندگان مبلمان است تاکید کرد: دولت می تواند از طریق بانک های عامل تسهیلات مناسبتر با بازپرداختهای طولانیتر و بهره کمتر به تولیدکنندگان ارائه کنندبه تامین نقدینگی تولیدکنندگان کمک کند همانطور که قبلا متذکر شدم افزایش توان مالی صنعتگران درخصوص خرید ماشین آلات جدید می توانند خود را تجهیزکرده تارشد و توسعه پیدا کنند به طوری که توان رویارویی با محصولات رقبا درمنطقه و همچنین امکان شرکت درنمایشگاههای متعدد در منطقه داشته وبتوانند با کشورهای همسایه رقابت کنند.
وی افزود:درحال حاضر این صنعت در کشورهای هند، چین، اندونزی، مالزی و ترکیه از حمایت های خوب دولتی برخوردارند درنتیجه صنعت مبلمانسازی آنها، پیشرفت مطلوبی کرده است.
رجبی ازدیگر عوامل اساسی درکاهش راندمان تولید؛ معضلات قطعی برق درتابستان وقطعی گاز در زمستان بیان کرد وگفت: تامین انرژی برای صنعتگران تبدیل به چالش بزرگی شده است.
ویرافزود:قطعیهای بیبرنامه و مکرر برق برای تولیدکنندگان بسیار مشکلساز شده است زیرا تولید بدون انرژی بیمعنا بوده و ابتداییترین ابزار تولید، انرژی است متاسفانه وضعیت به گونهای است که اکثرا واحدهای تولیدی وصنعتی درطول هفته حداقل۲،۳روز درتابستان برق ندارند ودر زمستان نیز به همین وضعیت گاز ندارند تحقیقا این معضل عموما در سایر بخشهای مختلف صنعتی نیز مشهود است.
وی اظهارداشت:مثلا درشهرکهای صنعتی حداقل هفته ای۲روز برق نداشته ایم متاسفانه این ناترازی انرژی ضربه مهلکی به صنعت کشور زده است.
وی معضل قطعی آب و کمبود آب را نیز از سایر مشکلات برسر راه رونق صنایع مولد برشمرد وگفت: معضل کم آبی بمرور به صورت بحران جدی آب در آینده نه چندان دور مبدل خواهد شد؛ آب،بدرستی که ازمنابع حیاتی انرژی ومایه حیات بشر است،اگرمدیریت بهینه نشود فاجعه زیست محیطی را درپی خواهدداشت، باید اذعان داشت: که نوع مصرف ما اصولی نیست چه درگلخانه و وکشاورزی متاسفانه موجب هدر رفت بسیارمی شودواین وضعیت نابسامان در عرصه استفاده صنعتی نیز نمایان است یکی از راهکارهای بهینه و مطلوب اینست که باید به سمت جایگزینی انرژی های تجدید پذیر حرکت کنیم.
وی درادامه گفت:ازدیگر مشکلات مامبحث بیمه نیروهای کار دراین صنعت است که باتوجه به رکورد بازار کاری این صنعت سازمان تامین اجتماعی درخصوص بیمه این مراکز تولیدی را از برخی از معافیتهای بیمه ای برخورد نماید تا این مراکز بخصوص در مراحل شروع بهکار دست گربیان شرایط بیمه گری سخت ودشوار نباشند که دولت باید حمایت وپشتیبانی لازم را از این واحدهای تولیدی صنعتی نوپا داشته باشد تا درگیر مسایل دست وپاگیر بیمه کارکنان نباشند زیرا بنوعی در مسیر توسعه و رونق واحدهای تازه کار مانع تراشی می شود.
وی افزود:متاسفانه یکی دیگر از دغدغه ومشکلات اخیر بویژه در حوزه اشتغالزایی وکارآفرینی کشور به کارگیری نیروهای کار ارزان قیمت اتباع خارجی هستیم که این امر مانع اشتغال هموطنان بیکار خودمان است.
وی افزود:اشتغال این مهاجران بیکار بی تخصص وفاقد مهارت های لازم دراین صنعت متاسفانه موجب تولید محصولات بی کیفیت و سطح پایینی از کالا می شود وتداوم این روند معیوب درنهایت امر مانع رشد وتعالی، پیشرفت و ارتقای مطلوب این صنعت می شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان درپایان به حمایتها واقدامات ارزشمند بانک توسعه تعاون اشاره کرد واظهار داشت: بانک تخصصی ما بانک توسعه تعاون هست وتقربیا۱۰۰ ٪ تعاونیهای این اتحادیه دارای حسابهای متمرکز دراین بانک هستند
لازم بذکراست که از ادوارگذشته مدیریت های محترم بانک توسعه تعاون نگاه ویژه به نفع این اتحادیه داشتند که این رویکرد آنها موجب امتنان بوده و است، اتحادیه تعاونیهای درودگران و مبلسازان ازمنابع تفاهم نامه ها وهم ازمنابع خریداستفاده میکنند ازجمله دراحداث انبارها حمایتهای خوبی داشته اند انشالله به همبن روال پیش برود درتفاهم نامهای ازاتحادیه واعضای آن حمایت خوبی داشته باشند.
وی افزود:رویکردهای بانک بسیار ارزنده ومطلوب است بویژه درسطح ارتباط اعضای حقیقی و حقوقی این اتحادیه در سطح استانها و شهرستانها با بانک توسعه تعاون خوب بوده که درآتی نیز تقویت خواهد شد وامیداست بانک توسعه تعاون همانندگذشته به تعاونیها واتحادیه ها دروگران نگاه ویژه داشته وحمایت های لازم را مبذول بدارند.
رجبی ضمن اشاره به نیاز این اتحادیه در تأمین سرمایه در گردش برای تهیه مواد اولیه اعضاء عنوان کرد: بانک توسعه تعاون تاکنون شرایط مناسبی را برای بهرهمندی از تسهیلات اعتباری و خدمات این بانک برای اتحادیه درودگران فراهم کرده است که انتظار میرود حجم خدمات و تسهیلات این بانک در سطح کشور برای بقیه شرکتهای تعاونی درودگران و مبلسازان عضو این اتحادیه نیز بیشازپیش فراهم گردد .
مدیرعامل اتحادیه با اعلام رضایت مندی ازعملکرد بانک توسعه تعاون بانک اصلی و اول این اتحادیه بوده و خاطرنشان کرد: تمام فعالیت بانکی این اتحادیه در بانک توسعه تعاون متمرکز است و اعضای هیئتمدیره این اتحادیه، تمامی تلاشهای خود را معطوف به تعامل بهتر و بیشتر با این بانک ساخته است.
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: