مدیرکل منابع طبیعی استان تهران در پاسخ به «فرهنگ اقتصاد»: لزوم فرهنگ سازی و مشارکت شهروندان در حفظ منابع طبیعی
در نشست خبری که به مناسبت هفته منابع طبیعی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران برگزار شد، مهندس علینقی حیدریان مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان تهران ضمن گزارش اجمالی عملکرد چند ماهه اخیر و تشریح برنامه های آتی این اداره در هفته منابع طبیعی؛ به سوالات خبرنگاران نیز پاسخ داد. در این نشست خبری دکتر زکی زاده معاون آبخیزداری و مهندس عزیزی معاون فنی و همچنین آقای دهقان مدیر روابط عمومی حضور داشتند.
گزارش ویژه فرهنگ اقتصاد – مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با اشاره به اجرای برنامه های هفته منابع طبیعی در روزهای ۱۵ تا ۲۱ اسفندماه اعلام کرد: در این هفته ۳۵۰ هزار اصله درخت غیرمثمر به صورت رایگان توزیع خواهد شد.
حیدریان اظهار داشت: هفته منابع طبیعی امسال با شعار همه با هم جهاد برای حفاظت از منابع طبیعی در سراسر کشور و استان تهران به دلیل شیوع ویروس کرونا با محدودیت اجرا خواهد شد که مهمترین برنامه این هفته توزیع ۳۵۰ هزار اصله نهال در سطح استان است.
وی افزود: در شهرستان های استان تهران مردم می توانند با مراجعه به ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ها نهال رایگان دریافت کنند و در شهر تهران نیز با همکاری سپاه، بسیج؛ دانشگاهیان، شهرداری ها و سایر موسسات این نهال ها در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.
حیدریان ادامه داد: در شهرستان هایی هم که نمازجمعه داشته باشند این هفته در محل برگزاری نمازجمعه نهال رایگان در بین مردم توزیع خواهد شد.
وی با اشاره به سیمای منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: این استان یک میلیون و ۳۷۰ هزار هکتار مساحت دارد که از این میزان یک میلیون و ۷۶ هزار هکتار آن تحت پوشش منابع طبیعی استان تهران است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران تاکید کرد: ۵۹ هزار هکتار مساحت جنگلی در استان وجود دارد که عمده این مراتع در شمال استان و مناطق ییلاقی است.
به گفته وی، مراتع استان تهران ۹۱۸ هزار هکتار و ۲۸۸ هزار هکتار مناطق ییلاقی در شمال استان تهران وجود دارد و همچنین ۳۶۸ هکتار مناطق ییلاقی وجود دارد که عمده آن در جنوب استان تهران است.
حیدریان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۱۰۵ هزار هکتار عرصه بیابان های استان تهران بوده که عمده آنها در ورامین، پیشوا، پاکدشت و ملارد است.
وی اظهار داشت: یک میلیون و ۴۳۷ هزار هکتار فعالیت آبخیزداری با ۱۳۴ زیرحوزه عملیات آبخیزداری وجود دارد که برای ۱۹۷ پروژه آن مطالعه و برنامه ریزی شده است.
همچنین ۴۸ طرح اجرا و ۳۴ طرح نیز در دست اجرا است که اهمیت ویژه برای حفظ آب و خاک استان تهران دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران خاطرنشان کرد: حفظ آب و خاک، پوشش گیاهی استان تهران از مسئولیت های این سازمان است اما برای اینکه بتوانیم به درستی مسئولیت خود را انجام دهیم نیازمند مشارکت عمومی بویژه مردم هستیم و باید حفظ منابع طبیعی به صورت فرهنگ درآید.
به گفته وی، در هر هکتار ۱۶.۴ تن فرسایش خاک از طریق سیلاب ها که باعث شسته شدن خاک می شود ایجاد می شود همچنین ۲۱ تن فرسایش بادی ناشی از جابجایی خاک توسط باد و طوفان ها وجود دارد.
حیدریان تاکید کرد: از طریق آبخیزداری می توانیم در هر هکتار، جلوی فرسایش ۹ تن خاک را بگیری و همچنین امکان جلوگیری از رسوب ۴.۹ متر مکعب در سدها وجود دارد.
وی با اشاره به اقدامات این اداره کل در حفظ و صیانت اراضی ملی در استان تهران نیز گفت: امسال ۱۵۶ حکم اجرای قطعی قلع و قمع ساختمان ها گرفته شده که تا بهمن ماه ۱۱۰ مورد آن اجرا و مابقی آن تا پایان سال اجرا می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران یادآور شد: سامانه ۱۵۰۴ در طول شبانه روز آماده دریافت شکایات و گزارشات مردمی است که اگر عرصه ای دچار آتش سوزی، تخریب و تصرف می شود مردم از این طریق گزارشات خود را اعلام کنند اما یک سامانه دیگری به شماره ۱۳۹ است که این سامانه نیز به گزارشات مردمی اختصاص دارد و اگر مثلا در شهرستان ورامین و یا دماوند اتفاقی روی دهد از طریق این سامانه به اداره کل منابع طبیعی همان شهرستان ارتباط برقرار می شود.
وی با اشاره به اقدامات این اداره کل در راستای طرح کاداستر و یا همان صدور سند تک برگی در اراضی ملی استان تهران نیز گفت: در ۱۱ ماهه امسال برای ۴۳۲ هکتار زمین سند تک برگی از طریق حدنگاری های انجام شده صادر شده است که این رقم تا پایان سال به ۵۰۰ هکتار می رسد و برای سال آینده نیز برنامه ریزی شده که به همین مقدار برای اراضی سند صادر شود.
حیدریان تاکید کرد: صدور سند تک برگی از زمین خواری و تصرفات جلوگیری نمی کند بلکه دقت عمل را بیشتر می کند و به عبارتی سند دار کردن اراضی می تواند روند تغییر کاربری و زمین خواری ها را کاهش دهد.
وی خاطرنشان کرد: برای سال آینده نیز در نظر داریم ۵۰۰ هکتار باقیمانده اراضی ملی را به سند کاداستری مجهز کنیم و تا پایان سال ۱۴۰۰ تلاش داریم کلیه اراضی ملی استان تهران را دارای سند کاداستری کنیم.
مدیر کل منابع طبیعی استان تهران گفت: امسال ۱۵۶ حکم اجرای قطعی قلع و قمع ساختمان ها گرفته شده که تا بهمن ماه ۱۱۰ مورد آن اجرا و مابقی آن تا پایان سال اجرا می شود.
به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان تهران، عرصه هایی که زیر پوشش طرح کاداستر قرار می گیرند در سامانه کاداستر ثبت اسناد بارگذاری و بدینوسیله علاوه بر برطرف شدن بسیاری از مشکلات ثبتی، این اقدام گامی مهم برای پیش گیری از وقوع پدیده زمین خواری و هرگونه سوء استفاده احتمالی از عرصه های ملی به شمار می آید.
در ادامه نشست خبری دکتر زکی زاده معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برآوردهای معتبر بین المللی از جمله برآورد دانشگاه استمفورد از ایران ۲۰۴۰ نشان می دهد که با توجه به تشدید بحران خشکسالی در دهه های آینده، ۷۰ درصد جمعیت کشور مجبور به مهاجرت به مناطق داخلی با پایداری اقلیمی همچون تهران و حتی کشورهای همسایه خواهند شد، و این اداره اداره کل چه راهبردهایی برای مدیریت این بحران دارد اظهار داشت: از نظر تخصصی این موضوع قابل تایید است و باتوجه به اینکه از زمانی که کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل به وجود آمد شش گزارش منتشر کرده و آخرین گزارش آن به افزایش دمای کره زمین بین ۱.۵ تا ۴ درجه سانتیگراد در ۳۰ سال آینده اشاره دارد. لذا بر این اساس در استان تهران مدل تغییر اقلیم برای مبارزه با سیلاب اجرا شده است.
زکی زاده ادامه داد: درطول ۶۰ سال گذشته رژیم بارش در ارتفاعات استان تهران به صورت برفابی بوده ولی هم اکنون به رژیم رگبار زودگذر در ماه های فصل بهار تبدیل شده است که نه تنها هیچگونه آبی برای سفره های زیرزمینی ذخیره نمی شود بلکه به صورت سیلاب خسارت بارشده و باعث فرونشست زمین شده است.
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: متوسط فرونشست زمین در جهان بین ۲-۱ میلی متر در سال است ولی در استان تهران این میزان ۲۰ سانتی متر در سال است و دشتهای ورامین، شهریار و آبسرد جزو دشتهای بحرانی کشور است که می تواند مهاجرت از شهرهای واقع در این دشتها به تهران را در برداشته باشد. لذا ایران گزینه سازگاری با تغییر اقلیم را در پیش گرفته است.
وی افزود: در طی دو دهه گذشته ۱۲ سازه آبخیزداری و آبخوان درای در جنوب آراد در شهر ری اجرایی شده است که هریک از این سازه ها قدرت کنترل ۱ میلیون متر مکعب سیلاب را دارد. اگر سد امیرکبیر باعث شده که در طی ۵۰ سال گذشته ۴۰ روستا خالی از سکنه شود امرز ۷ روستا احیا شده و سطح ایست آبی از ۱۵۰ متر به ۱۵ متر رسیده است.
به باور زکی زاده پروژه های آبخیزداری و آبکان داری باعث جلوگیری از افزایش فرونشست زمین شده و اشتغالزایی هم در پی داشته است به گونه ای که این ۷ روستا که اشاره شد منابع آب شور آن تبدیل به شیرین شده و با قابلیت کشاورزی دارای ارزش افزوده بیشتر شده است.
مدیرکل منابع طبیعی استان تهران هم با تاکید بر اجرای پروژه های آبخیزداری و آبکان داری با هدف جلوگیری از مهاجرت، کاهش فرونشست زمین، افزایش سطح آبهای زیرزمینی و سازگاری اقلیمی، به عنوان کارآمدترین اقدام ممکن در دشتهای استان تهران، خواستار انجام یک تور یک روزه برای خبرنگاران برای نشان داده اثرگذاری اقدامات انجام شده در این رابطه برای آگاه سازی افکار عمومی شد.
مدیرکل منابع طبیعی استان تهران در پاسخ به سوال خبرنگار «فرهنگ اقتصاد» در مورد شرح اقدامات آن اداره در زمینه فرهنگ سازی در حفظ و حراست از منابع طبیعی گفت: اهتمام وافری در منابع طبیعی است برای اینکه بتواند فرهنگ ارج گذاری به منابع طبیعی را به عنوان یک اصل ارزشی زیست محیطی و تامین کننده امنیت غذایی و تداوم دهنده حیات انسانی قلمداد شود و آنرا به معارف عمومی و مقبولیت عامه نهادینه کند در این راستا برای حفظ آب، خاک و پوشش گیاهی به تبع آن احیاء و توسعه منابع طبیعی به عنوان یک ارزش ملی و اجتماعی نیز به شمار می آید زیرا که قلمرو حفاظتی حیات و محیط زیست ما انسانهاست و در واقع تامین کننده اصلی امنیت غذایی و حیات انسانی شمرده میشود .
حیدریان افزود: مردم هرجامعه ای باید به داشتن منابع طبیعی خوب شکرگزار و قدردان آن باشند و برای حفظ و حراست از آن همواره باید در جمیع جهات آن کوشا باشند.
وی در ادامه گفت: تقریبا نزدیک به یک دهه است که در زمینه فرهنگ سازی منابع طبیعی طرح ها و پروژه های متعددی با هدف تعامل بیشتر با مردم برای حفظ محیط زیست و منابع طبیعی به جهت آگاه سازی، مشارکت، سهیم کردن مردم در ابعاد مختلف در اجرای طرح ها و پروژه ها دنبال میشود مثلا؛ زراعت از چوب که می تواند به عنوان یک پروژه ارزنده قابل توجه باشد و توجیه خیلی خوبی برای افراد مشارکت کننده با هدف توسعه جنگل ها و فضای سبز است ضمن اینکه می توان با انگیزه های درآمدزایی و حتی اشتغال زایی نیز از توجیهات عالی اقتصادی این طرح ها برشمرد.
مدیرکل منابع طبیعی استان تهران افزود: موارد دیگری از مشارکت های مردمی، کاشت گیاهان دارویی در مرتع است وقتی به مرتع دار متذکر میشویم از مراتعی که قبلا برای چراگاه دام استفاده میکرده من بعد میتواند برای تولید و پرورش گیاهان دارویی استفاده نماید، ضمن اینکه در برآوردن این مهم می تواند از تمام امکانات و تسهیلات سازمانی اداره منابع طبیعی برای پیشرفت کار بهره برداری نماید.
حیدریان اهداف عالی این اقدامات مشارکتی را چنین برشمرد: مقابله با بیابان زایی، حفظ منابع آب وخاک و پوشش گیاهی، حفظ ذخائر ژنتیک گیاهی و جانوری و … از اقدامات مشارکتی است.
وی گفت: این موارد نمونه ای از مشارکت های مردمی است که در فرد احساس خوشایند تعلق داشتن منابع طبیعی و احترام به طبیعت را تولید می کند.
مدیرکل منابع طبیعی استان تهران در مورد برخی از طرح ها و پروژه های مشارکتی آبخیزداری گفت: مواردی از مراجعات مردمی داریم که تقاضایشان مبنی بر این است که منابع طبیعی با آنها در ایجاد سیل بندها مشارکت داشته باشد به منظور پیشگیری از آسیب های احتمالی که در زمان وقوع سیلاب ها پدید می آید و منجر به تخریب باغات و محصولات کشاورزی و یا حتی سازه های آنجا می شود که در مسیل قرار دارند و به هنگام بارندگی های شدید و بروز سیلاب های ویرانگر می باشد.
وی اضافه کرد: اداره منابع طبیعی آمادگی همه جانبه خود را برای بسط و گسترش این مشارکت ها و تعامل بیشتر با مردم اعلام می کند.
حیدریان در مورد رفع تصرفات منابع طبیعی با هماهنگی قوه قضاییه ضمن قدردانی از همکاری خیلی خوب شان گفت: طبق تبصره یک ماده ۵۵ قانون، اداره منابع طبیعی خود راسا می تواند برای رفع تصرفات اقدام کند زیرا پروسه های دادرسی احیانا زمانبر است و به همین دلیل تا وقتی که در اراضی متصرفه، نهال کاشته شده در حالت کوچکی هست و امکان تخلیه به راحتی انجام می شود و حتی در تخریب سازه های متصرفات با مشکلات کمتری روبروست در این موقعیت منابع طبیعی راسا می تواند اقدام کند در غیر اینصورت وقتی که نهال ها به درختان مثمر تبدیل شده است، انجام هر اقدام دیگری عموما بر خلاف رسالتها و وظایف سازمانی منابع طبیعی میشود که انجام وظایف را بسیار دشوار می کند. به همین دلیل اقدامات ضربتی و عملیاتی عاجل راسا می تواند بسیار مفید و موثر در شرایط اولیه باشد.
وی بیان کرد: در اینجا فرصت مغتنمی است که از همکاری خیلی خوب و صمیمانه قوه قضاییه تقدیر و تشکر کنم البته ما هم برحسب وظیفه با کسب مجوزهای اولیه قضایی و در جریان قرار دادن آنها برای اقدامات قانونی، کسب اجازه رفع تصرف اخذ می شود.
در ادامه نشست خبری عزیزی معاون فنی اداره منابع طبیعی ضمن فهرست برنامه های مدون اجرایی در هفته منابع طبیعی اظهارداشت: اصولا شعارما همانند سنوات گذشته منابع طبیعی با مردم و برای مردم است و کارکردن برای آنهاست.
وی افزود: امسال نیز ما برنامه اهدای نهال را داریم البته به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی و جلوگیری از ازدحام افراد برای دریافت نهال صرفا به سرگروه های همیار و داوطلب همکاری در مناطق تعیین شده تحویل می دهیم همانند نمونه نهال های تحویلی در پارک چیتگر.
در پایان این نشست آقای دهقان مدیر روابط عمومی اداره منابع طبیعی ضمن تقدیر و تشکر صمیمانه از خبرنگاران و رسانه ها آنهارا یار و یاور و پشتیبان همیشگی منابع طبیعی دانست و اضافه کرد: امسال با توجه به شرایط بحران کرونا تعدادکمی از خبرنگاران عزیز دعوت شدند؛ امیدوارم این عزیزان همانند گذشته همکاری و همراهی لازم را با اداره منابع طبیعی در زمینه اطلاع رسانی انتشار اخبار شفاف منابع طبیعی برای تنویر افکار عمومی و فرهنگ سازی لازم را در این راستا انجام دهند.
به اشتراک بگذارید:
لینک خبر: